Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas da neće biti podjele Kosova niti posebnog statusa u okviru Kosova za bilo koju etničku zajednicu.

Thaçi je na sjednici vlade rekao da su ideje o podjeli ili specijalnom statusu "uzaludne", a medijski izvještaji da je vlada dobila od međunarodnih predstavnika plan za podjelu "apsolutno neistiniti".
 
"Neće biti nikakve ni de facto niti de jure podjele, to je nesto što je jasno. Naglašavam da nikada i ni pod kojim uslovima nijedan kosovski zvaničnik niti institucija nikada nešto takvo nije predstavio kao ideju, ni zvanično, ni privatno. To je samo medijska spekulacija da bi se promjenile teme ili prioriteti kosovske vlade za uspostavljanje zakona i reda na čitavoj teritoriji Kosova”, podvukao je Thaçi.
 
Stav vlade o sjeveru Kosova Thaçi je ranije danas predstavio i američkom zvaničniku Philipu Reekeru, a kako je rekao, njihov zajednički zaključak bio je da je intervencija kosovske vlade na sjeveru bila "legalna i legitimna".
 
Govoreći o šansi da pitanja sjevernog dijela Kosova bude razmatrano u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu, Thaçi je kazao da je to unutrašnje pitanje o kome će odlučiti insključivo kosovske institucije.
 
"Na Kosovu će sve biti urađeno u skladu sa kosovskim ustavom i kosovskim zakonima, planom gospodina Ahtisaarija i potpunom implementacijom Rezolucije 1244 o očuvanju teritorijalnog integriteta Kosova”, rekao je Thaçi nakon sjednice vlade.