Crna Gora i Kosovo danas su uspostavili diplomatske odnose razmjenom pisama ministara inostranih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija.

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da su diplomatski odnosi sa Prištinom uspostavljeni u skladu sa odlukom zvanične Podgorice o priznanju Kosovo od 9. oktobra 2008. godine.

Roćen je u pismu istakao da potpuno dijeli mišljenje svog kolege da odnosi između Crne Gore i Kosova imaju dobru perspektivu.

On je naglasio da Crna Gora veoma cijeni to što je Hiseni u pismu istakao da vlasti Kosova imaju razumijevanja za potrebe članova crnogorske zajednice.

"Očekujem da će njihov položaj biti riješen na trajnoj osnovi u okviru pravnog sistema Kosova, istovremeno sa pripremama za razmjenu diplomatskog osoblja", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Roćen je istakao da će to doprinijeti boljem međusobnom povjerenju i tradicionalnom uvažavanju koje njeguju dva prijateljska naroda, u interesu zajedničkog dobra, jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Pismo crnogorskog ministra odgovor je na diplomatski dopis kosovske strane, upućen krajem prošle godine, kojim je Priština zatražila od Podgorice informaciju o tome kada se može očekivati uspostavljanje diplomatskih osnosa.

Crnogosrki dnevnik Pobjeda je da će razmjena ambasadora sačekati da na Kosovu bude riješen status crnogorske nacionalne manjine.

Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Pristinom operacionalizacija je odluke o priznanju Kosova, koju je crnogorska Vlada donijela 9. oktobra 2008. godine, nakon čega je zvanični Beograd demonstrativno proglasio crnogorskog ambasadora Anku Vojvodić personom non grata.

Nakon više mjeseci normalizovani su odnosi Crne Gore i Srbije a novi crnogorski ambasador Igor Jovović predao je akreditive predsjedniku Srbije Borisu Tadiću 4. novembra 2009. i od tada je crnogorski diplomatski predstavnik u Srbiji.

Izvor: RSE