Policija Kosova oslobodila 12 devojaka pritvorenih zbog prostitucije. Šestorica Albanaca sa Kosova - makroa, zadržana su u prištinskom zatvoru.

Trinaest osoba iz centralne i južne Srbije - 12 devojaka i jedan mladić, transportovano je iz prištinskog zatvora do graničnih prelaza Srbije i Kosova, a potom proslijeđeno do mjesta iz kojih su došli na Kosovo, uz simbolične novčane kazne. Šestorica Albanaca sa Kosova - makroa, zadržana su u prištinskom zatvoru i njima je određen pritvor u trajanju od mjesec dana.

Ovo je u utorak rekao za srbijanske "Večernje Novosti" portparol policije Kosova Ismet Hashani, koji nije želeo da otkrije preko kog prelaza su djevojke koje su bile uhapšene zbog navodnog bavljenja prostitucijom prebačene u Srbiju i iz kojih su mjesta.

Akcija kosovske policije izvedena u noći između subote i nedelje, u kojoj je u okolini Gnjilana uhapšeno 19 osoba, od kojih sedmorica muškaraca i 12 devojaka.

Sedmorica muškaraca, od kojih su šestorica Albanci a jedan je Srbin, uhapšena su pod sumnjom da su se bavila trgovinom ljudima, odnosno da su posrijedovala u podvođenju djevojaka da se bave prostitucijom, dok su žrtve trafikinga jednaest srpskih i jedna albanska devojka.

"Ova akcija hapšenja samo pokazuje da i u periodu dok na Kosovu vlada embargo na uvoz robe iz Srbije saradnja u oblasti kriminala između Albanaca i Srba na Kosovu cvijeta i da nema prepreke za kriminalce ni sa jedne ni s druge strane", ističe Bojan Stojanović, gradonačelnik opštine Gračanice.

Djevojke iz Srbije, koje su najpre uhapšene "zbog prostitucije" pa ekspresno oslobođene, dokaz su da mafija u trgovini bijelim robljem sarađuje bez obzira na naciju. Te djevojke na Kosovo su dovedene na prevaru - da rade kao konobarice, a onda su gurnute u prostituciju, odnosno silom primoravane da se bave tim poslom.