Mogućnost da se u Briselu 2. septembra raspravlja o prijedlogu Srbije da se na graničnim prelazima koriste dva pečata, ministar Bajram Rexhepi kategorički odbacuje. „To je fontana želja. Naš stav je veoma jasan, a to je korišćenje pečata kosovske carine“, rekao je Rexhepi.

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da će se na prelazima i dalje koristiti pečati carine Kosova koji su bili u upotrebi u vrijeme UNMIK-a.

„Na njemu nema prefiksa Republika Kosovo jer je funkcionisala UNMIK carina i to je bilo prije proglašenja nezavisnosti Kosova. Osim ovih pečata drugo ne dolazi u obzir“, kaže on.

Prijedlog o korišćenju dva pečata, srpskog i kosovskog, Rexhepi smatra čistom iluzijom vlasti u Srbiji.

„Ukoliko se u tim razgovorima ne saglase obje strane nema ni dogovora. To je samo gubljenje vremena i iluzija. Tu nema kompromisa, bez obzira da li to traži srpska strana ili međunarodna zajednica“.

Pitanje carinskih pečata dobilo je na značaju nakon odluke kosovske vlade da na svim graničnim prelazima zabrani uvoz srpske robe. Rexhepi kaže da se ova odluka i dalje mora poštovati.

„Mi možemo živjeti i bez uvoza iz Srbije. To je više interes Srbije i ako to hoće, moraju poštovati sve kriterijume CEFTA sporazuma“, podvukao je Rexhepi.