Predstavnici kosovske vlade odbacili su ideju o korišćenju dva carinska pečata u trgovinskim odnosima Prištine i Beograda.


Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi izjavio je da Priština svoje aktivnosti koordinira sa Briselom i da Beograd ne može da odlučuje o Kosovu.

Kuçi nije želeo detaljnije da govori o navodima da će tokom naredne runde dijaloga u Briselu biti riječi o punktovima na sjeveru Kosova i korišćenju dva carinska pečata.

On je sugerisao kosovskim medijima da manje pažnje obraćaju na ono što se govori u Beogradu, već da se usredsrede na ono što se priča u Briselu i Prištini.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je Tanjugu da je za Prištinu neprihvatljiva ideja da se na administrativnim prelazima koriste dva pečata.
 
“Naš stav je veoma jasan, koristićemo i dalje pečate kosovske carine“, kazao je Rexhepi i dodao da su ti pečati korišćeni i za vrijeme UNMIK-a.
 
Rexhepi je precizirao da na pečatima kosovske carine nema simbola, niti naziva državnosti.

Kosovski ministar je kazao da pregovarači iz Prištine neće odstupiti tokom dijaloga od pečata na kojem piše “Carina Kosova”, po cijenu da dijalog ne uspje.

Što se tiče dogovora postignutih u prethodnoj rundi dijaloga - o slobodi kretanja, univerzitetskim diplomama i matičnim knjigama, Rexhepi je kazao da su kosovske vlasti spremne da ih implementiraju, ali da se čeka, kako kaže, inicijativa iz Beograda.