Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Kosova i nekadašnjem lideru UÇK Ramushu Haradinaju počeće u četvrtak, 18. avgusta. Ponovljeno suđenje se održava nakon njegovog oslobađanja od optužbi 2008. godine.
U četvrtak će suđenje početi iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane.Nakon toga, u petak će početi glavni pretres, na kojem će biti izvođeni dokazi.

Pretpretresna konferencija će biti održana u srijedu.

Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s pripadnicima UÇK Idrizom Balajom i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu.

U prvostepenom postupku, Haradinaj i Balaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj, koji je kratko vrijeme bio zamjenik komandanta u području Dukagjina, osuđen je na šest godina zatvora.

Prvostepeno sudsko vijeće je, u uvodnom dijelu presude, naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svjedoka pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Odbrana Haradinaja očekuje njegovo oslobađanje, kao i prvog puta i da će se proces završiti najkasnije krajem novembra ili početkom decembra.