Predstavnici EU načelno su podržali ideju Beograda o dva carinska pečata na administrativnim prelazima između Kosova i Srbije, piše "Blic".

Tokom juna i jula beogradski pregovarači Borislav Stefanović i Goran Bogdanović su sa predstavnicima EU u više navrata razgovarali o mogućnosti da se na administrativnim prelazima uvedu dva pečata, jedan na kome bi pisalo "Carina Kosova" ili "Carinarnica Priština, Mitrovica, Peć" i drugi koji bi imao obilježje Unmika ili Eulexa i koji bi bio u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Više puta su naši pregovarači razgovarali sa predstavnicima EU, pa i sa Robertom Cooperom koji su se tada izjasnili pozitivno o ovom prijedlogu. Čak su mislili da je riječ o trenutno najboljem rješenju kako bi konačno bio normalizovan promet robe i ljudi", kaže izvor "Blica" blizak beogradskom pregovaračkom timu.

Šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borislav Stefanović nije želeo da govori o detaljima prijedloga, uz napomenu da još ništa nije konačno.

Savjetnik kosovskog premijera Hashima Thaçija, Azem Vllasi kaže za "Blic" da su za kosovsku vladu dva pečata neprihvatljiva.