"Posjeta premijerke Hrvatske, Jadrnake Kosor Prištini, predviđena za 24. avgust je nastavak je propagiranja antisrpske politike kojoj ona i njena stranka HDZ pribjegavaju u posljednje vrijeme kako bi politički oživeli i podigli popularnost među desno orijentisanim hrvatskim glasačima", piše srpski dnevnik "Press".

Posjeta Kosorove Prištini ocjenjuje se kao podrška Hashimu Thaçiju u trenutku kada su odnosi Prištine i Beograda na najvišoj tački usijanja - u iščekivanju nastavka pregovora i rješenja pitanja položaja srpske zajednice na sjeveru Kosova.

A „dodatno guranje prsta u oko" Beogradu od strane Jadranke Kosor, kako piše "Press", predstavlja i činjenica da se ova posjeta pompezno najavljuje kao prekretnica u „ekonomskim odnosima dvije zemlje", koja dolazi nakon što je Priština blokirala granice za uvoz robe iz Srbije i ostavila „prazan prostor" na tržištu Kosova.

Prema najavama iz Zagreba, sa Jadrankom Kosor će otputovati i veći broj hrvatskih privrednika, koji će učestvovati na ekonomskom forumu privrednih komora Hrvatske i Kosova. A uporedo sa tom najavom, u hrvatskim medijima kosovski ambasador u Zagrebu Valdet Sadiku pozvao je hrvatske privrednike da investiraju na Kosovu.

Ekonomista Goran Nikolić, međutim, ocjenjuje da Hrvatska nema toliko veliki interes za „osvajanje" prostora na tržištu Kosova, već da su odnosi u regionu takvi da posjeta Jadranke Kosor u ovom trenutku više ima simboličan značaj za nju i njenu stranku.

Tržište Kosova poslije zabrane vlade iz Prištine uvoza robe iz Srbije postalo je meta svih u regionu, za koje će najviše da se bore Makedonija i Albanija. Hrvatska u ekonomskom smislu ne može da ima previše koristi, jer je ta saradnja otežana činjenicom da hrvatska roba, ipak, mora da dođe preko Crne Gore ili Srbije, ali prije svega zato što je relativno skupa za potrošače na Kosovu. Simbolično učvršćivanje veza Hrvatske i vlasti u Prištini ima značaj za Jadranku Kosor, jer na taj način ona demonstrira politiku suprotstavljanja Srbiji. Sama po sebi, posjeta Thaçiju ne bi bila problematična, da ne dolazi ubrzo nakon njenog zahvaljivanja ratnim zločincima iz „Oluje" i očiglednog građenja imidža na antisrpstvu - kaže Nikolić, ističući posjetom Prištini Jadranka Kosor oživljava politiku HDZ-a iz devedesetih godina prošlog vijeka. A ta politika je tvrdila da je SFRJ još po Ustavu iz 1974. bila konfederacija osam članica.

Iz hrvatske vlade redovno dolaze izjave da ta zemlja vodi izbalansiranu politiku u regionu i da ne želi da ugrozi dobrosusjedsku saradnju sa Srbijom, zbog čega će se, prema najavama, Kosor sastati i s potpredsjednikom vlade Kosova iz redova srpskog naroda Slobodanom Petrovićem, koji među Srbima na Kosovu važi za „Thaçijevog Srbina".

Aleksandar Jugović, potpredsednik Srpskog pokreta obnove, rekao je za "Press" da je posjeta Kosorove Hashimu Thaçiju u funkciji pogoršanja odnosa Hrvatske sa Srbijom, čime se ona intezivno bavi ovih dana.

- Obožavateljka Ante Gotovine vjeruje da je svaki neprijatelj Srba ujedno i prijatelj Hrvata. U etnički od Srba očišćenoj Kninskoj krajini veliča hrvatske osuđene ratne zločince i zato putuje na Kosovo da podrži Thaçija koji je te uradio na Kosovu. Mržnja prema Srbima je njen politički program koji ne smije dobiti evropsku podršku", kaže Jugović.

Na Kosovu, međutim, ne misle da dolazak hrvatske premijerke ima za cilj „zabadanje noža u leđa Srbiji", već da Hrvatska želi da se afirmiše kao značajan strani investitor. Kako kaže Fatmir Sheholli, analitičar iz Prištine, ova posjeta ima „veliku biznis pozadinu", jer ne treba zaboraviti ni da se sprema privatizacija profitabilnih preduzeća na Kosovu.

"Krajem septembra ili u oktobru na Kosovu se privatizuju pošta i telekom Kosova, a Hrvatska je jako zainteresovana za kupovinu. Kosovo nije zemlja koja može da proizvede toliko da bi mogla da uspostavi neki reciprocitet u saradnji sa Hrvatskom, kao što nije mogla ni sa Srbijom, jer do sada se, prema procenama iz Srbije, na godišnjem nivou uvozilo oko 500 miliona eura robe", rekao je Sheholli za "Pr