“Status je završen, zauvijek. To zaboravite, nemojte da gajite iluzije o nečemu drugačijem, jer je ta stvar završena zauvek. Situacija na sjeveru Kosova je potpuno pod kontrolom, mirnije je nego prethodnih dana i postoji tendencija ka daljem smirivanju”, rekao je u intervjuu za beogradski “Akter” ministar unutrađnjih poslova Bajram Redžepi, koji prenosimo u cjelosti.

U trenutku kada je intervju vođen, u srijedu popodne, nije mogao da potvrdi da li će sve barikade biti uklonjene sa graničnih prelaza, ali je podsjetio da su vlasti Srbije tražile da predsjednici opština prihvate sporazum od deset tačaka. Rexhepi vjeruje da će sporazum biti sproveden, “mada većina predsjednika paralelnih opštinskih struktura pripada Koštuničinom DSS-u, grupi Tomislava Nikolića ili Šešeljevim radikalima”. Kaže da će od 15. septembra, poslije novih pregovora Beograda i Prištine zakazanih za 5. septembar, policija Kosova i carinici preuzeti prelaze između Srbije i Kosova.

Hoćete li prema Srbiji postaviti graničnu policiju Kosova i carinike ili će ostati KFOR?

KFOR će ostati na tom prostoru koji je proglašen vojnom zonom do 15. septembra. Ukoliko to situacija zahtjeva, boravak KFOR-a može da se produži, ali poslije toga tu će biti samo granična policija i carinici Kosova, i oni će biti nadležni uz monitoring EULEX-a. Dakle, EULEX će to nadgledati i dati neki savjet ako bude potrebno, a inače će taj prostor nadgledati carinici i granična policija.

Kada očekujete da te prelaze zaposjednu carinici i policija?

Nadam  se da će se do 15. septembra renovirati Jarinje. Znate da se 5. septembra nastavlja dijalog sa Beogradom o pečatu i carini Kosova, i ukoliko se u tom dijalogu usaglasi dogovor oko pečata, poslije toga je potrebno neko vrijeme za pripremu i implementaciju dogovora. Nakon toga, do kraja septembra i u oktobru, trebalo bi da se ustali i granična policija.

Da li to znači da ćete od tada preuzeti obezbjeđenje kompletne bezbednosti i na sjeveru Kosova?

Ukoliko ima potrebe KFOR je spreman da pomaže oko bezbjednosti. Kada god mi zatražimo asistenciju oni su spremni da pomognu. U svakom slučaju biće prisutni, a imaju i neke obaveze kada su u pitanju spoljne granice Kosova. Uostalom, videćemo kako će se situacija razvijati. Ako ne bude neophodna njihova pomoć, mi imamo kapacitete da i sami održimo stanje bezbjednosti. I po Ustavu Kosova granična policija je nadlježna da čuva granice.

Hoće li će to biti mješovita PK policija?

Mi smo stalno insistirali da policija bude multietnička, da u jednoj polovini njenog sastava budu Srbi, a u drugoj polovinia Albanci. Tražili smo da tako bude i kod granične policije i kod carine. Sad, ako i bude jedan više ili manje to nije problem, važno je da sastavi budu multietnički.

Da li sada ima multietničke policije na sjeveru Kosova?

Ima. Predložio sam da trojica Albanaca i trojica Srba budu u policiji, dok bi u carini trebalo da budu dvojica Albanaca i dvojica Srba. To je okvirna formula. Tako je i na Merdaru, i tako treba da bude i na ostalim graničnim prelazima, ali sada ima mnogo manje Srba. Znate, to je jedinstvena policija koja nije pravljena na etničkoj osnovi.

Da li su barikade sasvim uklonjene?

Nemamo informacije da su svuda sasvim sklonjene, ali većina jeste. Možda će u Rudaru to uklanjanje potrajati malo duže, dok su ostale uglavnom sklonjene.

Da li kao ministar policije odlazite u sve djelove Kosova, uključujući i sjever Kosova, ali i ostale djelove gdje je većinsko srpsko stanovništvo?

Ja sam ministar unutrašnjih poslova, a ne samo policije. Policija je samo jedna od funkcija ministarstva, a policija je jedinstvena i ona ima nadležnost na cijeloj teritoriji Kosova.

Specijalne jedinice se šalju samo kada je akcija visokog rizika i kada se izvode neke akcije za hvatanje kriminalaca. Na granicama će inače biti samo granična policija i carinici, ali ukoliko bude bilo potrebno da im se obezbjedi veća sigurnost mi ćemo im je obezbjediti. To ćemo raditi u koordinaciji sa KFOR-om.

Vi govorite granica, u Srbiji se to zove administrativni prelaz?

Za vas je to administrativni prelaz, za mene je granica.

Pregovori još nisu završeni ni o statusu, niti o drugim tehničkim pitanjima?

Status je završen, zauvijek. To zaboravite, nemojte da gajite iluzije o nečem drugačijem, jer je ta stvar završena zauvijek. Možemo samo da razgovaramo o tehničkim aranžmanima za bolje usluge građanima naše države, inače taj san o Kosovu kao djelu Srbije zaboravite. Što prije to bolje.

Hoćete li doći uskoro u posjetu Ivici Dačiću?

Nije nikakav problem, ukoliko on prihvata činjenicu da je riječ o dvema suverenim državama koje su okrenute saradnji, zainteresovane za sigurnost i za evropsku perspektivu. Spreman sam, nemam nikakvih problema. Doduše, video sam se sa Dačićem u Briselu, dok se razgovaralo o unutrašnjim poslovima prošle godine. Nemam problem da razgovaram.

Ako ministar Dačić ne bude želeo da razgovara sa vama, kao sa predstavnikom države Kosovo, kako ćete onda sarađivati na polju bezbjednosti?

Sigurno je da ga neću moliti, to je njegov problem ukoliko neće da razgovara.

Ali susjedi moraju da sarađuju?

Odgovaram krajnje direktno, bez uvijanja i diplomatskih odgovora. Sigurno ga neću moliti.