Srpski pregovarački tim ima novi prijedlog za rješenje problema carinskih pečata koji će 5. septembra u Briselu staviti na pregovarački sto, prenosi beogradski "Blic".

Beogradski pregovarački tim predložiće da se na graničnim prelazima uvedu dva pečata.

Ideja je da postoje pečati obje strane, i albanske i srpske. Jedan na kojem bi pisalo „Carina Kosovo” ili „Carinarnica Peć, Mitrovica, Priština” i drugi na kojem bi stajalo „UNMIK - Kosovo - carinska služba” ili „EULEX - Kosovo - carinska služba” - rekao je za "Blic" njegov izvor blizak beogradskom pregovaračkom timu, i dodaje da srpska strana ni pod kojim uslovima neće prihvatiti žig „Carina Republike Kosovo”. Osim toga, drugi pečat, kako navodi isti izvor, bio bi u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Nakon prelaska graničnog prelaza prvo bi se stavljao pečat albanske strane, a potom i srpske. Međutim, to tek treba da bude predloženo prištinskim pregovaračima i posredniku Evropske unije”, stoji dalje u tekstu.

U iščekivanju kako će na novi prijedlog Beograda odreagovati Edita Tahiri i Robert Kooper, politički analitičari iz Beograda i Prištine ideju srpskih vlasti ocjenjuju na svoj način.

Politički analitičar iz prištine Nexhmedin Spahiu rekao je da je svako rješenje koje bi omogućilo veći prostor razmjeni robe i ljudi dobro i da će pobjednik biti ona strana koja je spremna više da popusti.

“Teško da će Priština prihvatiti ideju o dva pečata, ali smatram da takvo rješenje ne bi bilo loše kako bi stvari na sjeveru ponovo počele normalno da funkcionišu, jer ovo sada je za sve štetno”,  navodi Spahiu.

“Dva pečata mogla bi da budu tranziciono rješenje do postizanja konačnog. Sa takvim stavom srpske strane rastu šanse da se može doći do nekakvog kompromisa, ali to pitanje ne smije da se politizuje, jer je riječ o par ekselans ekonomskoj temi”,  kaže  politički analitičar Nenad Vasić.