Međunarodni predstavnici predložili su kosovskim institucijama da obezbjede specijalni status za sjeverni dio Kosova. To bi bila “substancijalna autonomija“ za Srbe koji žive u Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviću i na sjeveru Mitrovice", piše Koha Ditore.

Mehanizam preko kojeg će opštine odlučivati biće nazvan "regionalni savjet za sjever" i biće formiran na osnovu Ahtisarijevog plana. Opštine će imati i jednu posebnu budžetsku liniju koju će kontrolisati Priština, piše dnevnik "Koha ditore".

List navodi da će drugi detalji kao što su dokumenta, tablice, sudovi i ostali problemi, biti rješeni dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Koha ditore navodi da bi to bila "substancijala autonomija" za sjever Kosova, zato što se, dodaje list, međunarodni zvaničnici uglavnom ustručavaju da koriste riječ "specijalni status", kada govore o potezima o rješenju stanja na sjeveru Kosova.

"Nije dobro da se zabavljamo temama kao što je specijalni status. Ponuđena rješenja ne bi imala za cilj nikakav status, odnosno njegovu promjenu. Ona bi trebalo da olakšaju život građana u tom dijelu Kosova", rekao je izvor Kohe ditore.

Finansijska autonomija bi trebalo da se postigne uz saglasnost kosovske vlade, dok bi plan bivšeg posrednika Martija Ahtisarija trebalo da omogući opštinama formiranje asocijacija, a zatim i regionalnih savjeta.

I u kosovskoj vladi je potvrđeno Kohi ditore da postoji povećan međunarodni pritisak za "substancijalnu autonomiju za Srbe koji žive u Zubinom Potoku, Zvečanu, Leposaviču i na severu Mitrovice".

"Naši međunarodni prijatelji smatraju nemogućom misijom integrisanje sjevera nakon 12 godina. S ciljem izbjegavanja oružanog sukoba, kao najbolje moguće rješenje, oni vide davanje specijalnog statusa za taj dio Kosova", rekao je listu Koha ditore neimenovani zvaničnik kosovske vlade.