Pošto i poslije 12 godina integracija sjevera u institucijama Kosova izgleda nemogućom, međunardona zajednica kao najpovoljnije rješenje vidi davanje specijalnog statusa tom regionu.

Kako iz diplomatskih izvora saznaje Zëri, zemlje evropske unije u koordinaciji sa ostalim faktorima već su otvorili ovu temu sa predstavnicima institucija Kosova ali to je za sada povjerljivo sve dok se ne nađe neki sporazum.

"Još uvijek ništa nije zvanično iako se o ovoj  temi već diskutovalo između međunarodne organizacije i kosovskih institucija ali na strogo povjerljiv način. Ovim prijedlogom Kosovo će sačuvati svoje granice, dok će Beograd biti zadovoljan davanjem opštinama na sjeveru specijalni status, neku vrstu autonomije", prenosi Zëri navodeći svoj izvor koji pojašnjava da će opštine na sjeveru ovim statusom dobiti više kompetencija i neku vrstu samouprave.

"Ali za sada je to samo prijedlog o kome se ubrzo očekuju intenzivni razgovori o mogućnošću realizacije ovog prijedloga", naglašava izvor.

O ovome je, prema izvoru, upoznat i zvanični Beograd tako da međunarodna organizacija očekuje reakcije sa obje strane, te će na osnovu njih donijeti odluku kako da se dalje djeluje.