Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon je u izvještaju pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti, koja će se održati 29. augusta, pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak načinjen u dijalogu između Beograda i Prištine.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od akcija koje mogu da podriju napredak ostvaren u dijalogu i dovedu do eskalacije napetosti, kao i da rade zajedno kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje situacije", navodi se u izvještaju u koji je Tanjug imao uvid.

Izvještaj generalnog sekretara o Kosovu, koji će biti razmotren na redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti 29. augusta, pokriva period od 16. aprila do 15. jula, to jest prije izbijanja najnovijih incidenata.

Zbog toga se ukupna situacija na sjevernom Kosovu u dokumentu ocjenjuje kao relativno mirna, mada se ističe da su napetosti porasle pri kraju posmatranog perioda.

Napetosti na sjeveru Kosova i dalje su razlog za zabinutost.

U tom smislu, nastaviću da ističem da osjetljiva pitanja u vezi sa sjeverom Kosova mogu biti riješena samo mirnim sredstvima, na osnovu konsultacija sa svim zajednicama na terenu, a ne unilateralnim akcijama, istakao je Ban.

U izvještaju se pozdravljaju dogovori na planu slobode kretanja, matičnih knjiga i fakultetskih diploma, i pozivaju Beograd i Priština da se u potpunosti angažuju na njihovoj primjeni.

RSE