Dva dana nakon posjete Angele Merkel Zagrebu, premijerka Hrvatske Jadranka Kosor će 24. avgusta posjetiti Kosovo, piše danas Večernji list. Ovo će biti njena prva zvanična posjeta Prištini.
Očekuje se da će se sastati sa premijerom Hashimom Thaçijem i predsjednikom Parlamenta Kosova Jakupom Krasniqijem, ali nije predviđeno da se sastane sa predsjednicom Kosova Jahjaga koja u to vrijeme neće biti na Kosovu. Predviđen je i sastanak sa komandantom snaga KFOR-a i sa pripadnicima hrvatskog kontingenta u okviru tih snaga, a Kosorova će posjetiti i Hrvate u mjestu Janjevo.

Hrvatska će tokom posjete Kosorove Prištini, kako ističe Večernji list, jasno poručiti da se problemi Kosova rješavaju mirnim putem, poštujući prava svih. Jednaka je i podrška teritorijalnom integritetu Kosova, ističe sagovornik Večernjeg lista i dodaje da je hrvatska politika poznata.

List donosi izjavu kosovskog ambasadora u Zagrebu Valdeta Sadikua o interesu hrvatskih kompanija kojih je najviše iz prehrambene industrije i industrije plastike i poziv na ulaganja u Kosovo.

Radi se o prvoj službenoj poseti hrvatske premijerke Prištini, a njen raspored imaće naglašenu privrednu komponentu jer s njom odlazi znatan broj hrvatskih privrednika koji će učestvovati na ekonomskom forumu u organizaciji privrednih komora Hrvatske i Kosova.