Posjetu ministra spoljnih poslova Njemačke Guida Westerwellea Kosovu analitičari ocjenjuju pozitivno. Poruka da nema promjene granice, da je geografska karta iscrtana  u regionu te da je dijalog i mir za sve najbolji, ističe se u prvi plan.

 
Nedeljko Zejak , poznavalac kosovskih zbivanja, dugogodišnji dopisnik Blica a od nedavno beogradske Pravde, kaže za naš program da je posjeta njemačkog šefa diplomatije, koja je došla  u vrijeme smirivanja tenzija na sjeveru, imala za cilj jasnu  poruku zvaničnicima u Prištini, ali posredno i Srbima sjeverno od reke Ibar i zvaničnom Beogradu.

“Njegova rečenica da Njemačka neće prihvatiti bilo kakvu promjenu granica, niti podjelu Kosova, jasno upozorava. Istovremeno i njegova najava da će Njemačka nastaviti sa lobiranjem u svijetu oko nastavka priznavanja nezavisnosti, sasvim dovoljno govori da se stvara neka nova realnost na Kosovu. Tačnije da se ovdje mora graditi  neko demokratko i multietničko društvo i da u tom smislu Njemačka čini napore da Vladu u Prištini ubjedi kako nije sve u omeđavanju  kosovske teritorije, nego i u stvaranju uslova života za sve zajednice, za sve građane, ravnopravno kao  što ih to imaju i Albanci“.   

Pozitivni efekti i za sjever Kosova

Zejak smatra da će ova posjeta imati pozitivne efekte  i za srpsku stranu jer se ministar Westerwelle snažno  založio za mir i nastavak dijaloga.

“I to je jedna pozitivna poruka i za sjever Kosova. Poruka za sve one koji bi, eventualno, nekim  nasiljem pokušali da promjene situaciju na sjeveru Kosova” 

Sa druge strane, Gzim Baxhaku u prvi plan stavlja podršku Njeamčke u demokratskom razvoju Kosova, jasnom  stavu da nema promjene granice te da se dijalog o tehničkim pitanjima mora nastaviti i efekti osejte na terenu. Poseta Pristini  je, međutim, iskoriscena i da se “institucijama Kosova prenese jasno upozorenje da nesmije biti jednostranih akcija, a da predhodno, bar u najmanju ruku, ne budu informisane zemlje Velike petorke. Westerwelle je imao jednu rečenicu da Njemačka treba uvjek da bude informisana o svim događajima koji se dješavaju na Kosovu“. 

Po  Halilu Matoshiju, ova posjeta nedvosmisleno potvrđuje da je Njemačka jedna od zemalja EU koja najviše podržava Kosovo i to ne samo oko nezavisnosti, koju je priznala među prvima, nego i  teritorijalnog integriteta.

“Mislim da je ovo i diplomatska pobjeda Vlade Kosova naspram krize na njenom sjeveru gdje se situacija polako smiruje. Sada će, dakle, na stolu biti mirnodopska pitanja jer, izgleda da je izbegnut oružani konflikt”, kaže Matoshi zaključivši da je  “Samom posjetom sjeveru,  njemacki šef diplomatije, konkretno dao do znanja, da nema promjene granica” 

Refki Alija, DW