Šef Eulexa Xavier de Marnhac kaže da je ta misija započela istragu o paljenju Jarinja, ubistvu pripadnika KP-a i djelima počinjenim prošle dve sedmice.


Marnhac je dodao da je Eulex na sjeveru Kosova pojačala policijske patrole.
 
"To je prioritet Eulexa. Nasilje je neprihvatljivo i mi radimo na tome da počinioce privedemo pred lice pravde", rekao je Marnhac u razgovoru s ministrom spoljnih poslova Njemačke Guidom Westerwelle om, tokom zajedničke posete punktu Jarinje na severu Kosova.

Sa njima u poseti punktu Jarinje bio je i komandant Kfora Erhard Bühler.

Marnhac i Bühler su, navodi se u saopštenju Eulexa, upoznali Westerwelle a i sa trenutnom situacijom i aktivnostima koje Kfor i Eulex preduzimaju radi smanjivanja napetosti i osnaživanja vladavine prava na sjeveru Kosova.

"Zahvalan sam na podršci koju Ministar Westerwelle i Njemačka pružaju Eulexu. Imao sam priliku da upoznam ministra sa našim aktivnostima koje sprovodimo na prelazu i na sjeveru Kosova. Mi sarađujemo sa Kforom da bi smanjili tenzije i krenuli napred. Pojačali smo naše policijske patrole da bi osigurali bezbjednost svih građana", naveo je Marnhac.

On je kazao da je Eulex započeo "istrage o paljenju prelaza, ubistvu pripadnika kosovske policije i drugim krivičnim djelima u protekle dve sedmice".

Ministar Westerwelle je zahvalio Eulexu i Kforu na njihovom napornom radu u cilju spriječavanja daljeg pogoršanja situacije, navodi se u saopštenju.