Nezadovoljstvo Kosovara koji rade u kompaniji Bechtel&Enka su se pretvorile u opšte krađe. Niske plate i dugo radno vrijeme, radnici kompenziraju krađom naftnih derivata ove kompanije. Policijski izvještaji pokazuju da su ove akcije postale svakodnevnica. Dva radnika su uhapšena u srijedu.

Radnici na autoputu svoje nezadovoljstvo izražavaju drugačije od rugih. Niske plate, dugo radno vrijeme i nepoštivanje Zakona o radu od strane kompanije Bechtel&Enka, gura ih da pljačkaju ovu kompaniju.

Česte su situacije kada lokalni radnici, koji rade na izgradnji autoputa Vrbnica-Merdare, pljačkaju kompaniju kradući naftne derivate. Prema podacima Policije Kosova, krađa derivata od strane kosovara koji rade tu je u posljednje vrijeme učestala.

Zbog ovakvih aktivnosti radnika, prije dva dana su predstavnici Bechtel&Enka zatražili pomoć od od Policije kako bi zaštitili od krađe derivata.

U srijedu u ranim jutarnjim satima, jedan radnik osiguranja američko-turske kompanije je uhvatio na djelu jednog radnika kako krade naftu u mjestu zvanom "Klanac", u blizini Suva Reke.

Glasnogovornik Policije u Prizrenu, Hazir Berisha, rekao je za Express da se hvatanje ovih pojedinaca desilo negdje oko 4 sati ujutru prethodnog dana i vezano za ovaj slučaj Regionalna policija je počela istragu, pritom uhapsivši dvije osobe.

"Policija Suva Reke je izašla na mjesto događaja i započela istragu slučaja i tim povodom uhapsila A.S. iz Koriše i N.S. iz Slapužana. Osumnjičeni su pod zadržani u policiji", rekoa je poručnik Berisha. On je izjavio da slučajevi krađe u Bechtel&Enka od strane radnika su postali svakodnevnica u ovoj komapniji.

"Svi ovi radnici koji kradu naftu su pod ugovorom sa kompanijom Bechtel&Enka", rekao je glasnogovrnik Berisha..

Berisha kaže da je direktor Regionalne policije imao sastanak sa predstavnicima Bechtel&Enka koji su tražili pomoć policije u spriječavanju ovih krađa.

"Oni su tražili da najmanje 3 do 4 puta tokom noći, Policija Kosova posjećuje sve ove osjetljive tačke kompanije", rekao je Berisha za Express.

Dužnosnici američko-turske kompanije kažu da se krađa smatra zločinom u svakoj zemlji u svijetu i kažnjava se po kaznenom postupku.

Ali se ovo, prema glasnogovornici Bechtel&Enke, Entele Ruci, ne može se povezati s nezadovoljstvom radnika.

"I kako možemo povezati naše zaposlenike koji rade bez prestanka na izgradnji autoputa sa ovim "niskim" krađama", bio je odgovor Rucijeve.

Ovi slučajevi ili incidenti, prema njezinim riječima, su obični slučajevi i Policija Kosova se bavi njima. O nezadovoljstvu radnika u ovoj komapniji reagovali su i sindikalci. Prema njihovim rječima ova komponija "gazi" zaposlene Kosovare i ne primjenjuje Zakon o radu.  Prema njima tu se radi po 12 sati dnevno sa jednom platom koja ne prelazi minimalnu platu od 170 eura za 172 sata mjesečno.

Predsjednik Filijale građevinara u Sindikatu privatnog sektora, Avni Ajdini je rekao za Express, da formiranje sindikata je istinski potrebno, jer prema njegovim rječima postoje kršenja prava domaćih radnika. On kaže da nije upoznat koliko ih kompanija plaća pošto se tu radi i nakon radnog vremena i bez zaštite na radu po standardima i zakonu.