Ministar spoljnih poslova Njemačke Guido Westerwelle stigao je danas u Prištinu, a nakon sastanka s predsjednicom i premijerom Kosova i sa zvaničnicima međunarodne misije na Kosovu, posjetiće i granični prelaz Jarinje.

Ministar inostaranih poslova Njemačke Guido Westerwelle izjavio je danas u Prištini da sporazum o rješavanju krize na sjeveru Kosova treba da bude primenjen od svih strana i da dijalog Prištine i Beograda treba da bude obnovljen što je moguće prije.

“Sada je važno da se privremeno rješenje koje je pronađeno i primjeni. Mi smo za dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom (visoke predstavnice EU Catherin) Ashtonove, i da se ovaj proces što prije obnovi. Važno je da svi sporovi budu rješeni diplomatskim putem, kroz dijalog, kroz saradnju“, rekao je Westerwelle na konferenciji za novinare u Prištini nakon susreta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem.
 
Njemački diplomata je kazao da vrijeme nasilnih rasprava, konflikata duž etničkih linija mora biti okončano u Evropi.
 
„To je naš cilj. Takve nasilne rasprave ne smiju više da se dogadjaju u Evropi 21. vijeka. To smatramo kao evropski zadatak, pitanje koje se tiče svake države EU. Pričamo o Evropi, a budućnost Evrope se stvara i ovdje”, rekao je Westerwelle.
 
On je ocjenio da mir u Evropi treba čuvati i na Kosovu, istakavši da je zbog toga na Kosovu i da je veoma angažovan na Kosovu ne samo u oblasti ekonomske saradnje i razvoja, već i preko angažovanja Njemačke u KFOR-u i EULEX-u.
 
Westerwelle je ponovio stav Njemačke da teritorijalni integritet Kosova nije predmet pregovora.
 
„Naš je stav da je geografska karta nacrtana u ovom regionu, i da nema povratka u ranija doba gdje su granice dovođene u pitanje. Ovo je jasan stav Njemačke i njemačke vlade koje sam izneo prije godinu dana, i sada ponavljam. Geografska karta jugoistočne Evrope je nacrtana, statusna i teroitorijalna pitanja po stavu Njemačke su rješena, i svi treba to da prihvate. Zbog toga je važno da se pronađu kooperativna rješenja“, podvukao je Westerwelle.
 
Njemački ministar je rekao da je Evropa zasnovana na principu saradnje, a ne konfrontacije i izrazio želju da zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, što znači da, kako je napomenuo, jednostrani koraci nisu korisni, već da se moraju razmatrati koraci saradnje.
 
„U EU ćemo na jesen raspravljati o odnosima sa Srbijom i Kosovom. U tome je napredak u procesu dijaloga od velikog značaja. To nije apstrakno političko pitanje, niti pitanje koje se tiče samo regiona, već se radi o miru u Evropi i blagostanju građana na Kosovu“, kazao je Westerwelle.
 
On je podsjetio da je Njemačka među prvima priznala Kosovo, što pokazuje da je dobar i fer partner, te da ohrabruje i ostale države u EU, koje još nisu priznale nezavisnost, da što prije učine.