U jednom povjerljivom dokumentu NATO snaga koji uključuje biografije i aktivnosti više od 400 osoba na sjeveru Kosova, uglavnom Srba, za koji portal LajmeShqip tvrdi da posjeduje, postoje podaci iz biografije šefa bande, takozvanog lidera Srba na sjeveru, Milana Ivanovića, prenosi Koha Ditore.

On (Ivanović) je ksenofobična osoba koja kontroliše sve prolaze goriva na sjeveru, krijumčarenje lijekova i građevinskog materijala, piše u povjerljivom dokumentu NATO-a. Dosije izrađen neposredno poslije završetka rata na Kosovu opisuje Milana Ivanovića kao jednog pravog kriminalca, koji pod svojom kontrolom ima cio sjever Kosova. "On je uveo tarife od hiljadu njemačkih maraka (tada je ta moneta bila u opticaju) za jedan kamion koji bi prošao kroz teritoriju sjevera Kosova", piše u dokumentu. Ivanovićev položaj, u povjerljivom dokumentu NATO-a, je opisan kao "predsjednik Odbora za zaštitu sjevernog Kosova i Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća".

U dokumentu se također opisuje politički uspon Milana Ivanovića, osobe koja je svoju popularnost na sjeveru Kosova kod Srba mogla da poveća putem intriga nad Oliverom Ivanovićem izražavajući potpuna neslaganja s postupcima i odlukama tadašnjeg takozvanog Odbora za zaštitu sjevera Kosova.

Takođe u dokumentu se govori i o strategiji sukoba Milana sa Oliverom Ivanovićem i u samom Srpskom nacionalnom vijeću.