Zvaničnici u Prištini i dalje izražavaju uvjerenje da je odluka Vlade Kosova o uspostavljanju kontrole na graničnim prelazima novo poglavlje za državu Kosovo.

Kosovski premijer Hashim Thaçi je tokom zasjedanja Vlade u srijedu kazao da je preuzimanje kontrole na graničnim prelazima sa Srbijom definitivno ojačalo slobobodu, nezavisnost i suverenitet Kosova, ali i njegovu evropsku perspektivu.

“Naše odluke su u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim dokumentima ali i sa evropskim vrijednostima i standardima”, ponovio je Thaçi.

Uvjerenje da su se okolnosti promjenile izrazio je i zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuçi, navodeći da je i demokratski svijet uvjeren da je ugrožavanje cjelovitosti teritorije Kosova u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Ono što je važno jeste da ne postoje uslovi Vlade Kosova za ikoga, postoje samo kriterijumi država za kontrolu granica, međudržavni odnosi sa susjednim državama, a to su principi koje brani demokratski svet”, kazao je Kuçi.

Ono što preostaje narednih dana jeste sprovođenje saglasnosti KFOR-a, Prištine i Beograda, što predviđa i uklanjanje barikada sa puteva ka graničnim prelazima 1 i 31, Brnjak i Jarinje.

Barikade jedino oružje

Iako su u utorak uveče neke od barikada u opštini Leposavić i Zubin Potok, kako je rekao jedan od lidera Srba Krstimir Pantić, “samo pomerene sa puta”, ona najveća barikada u Rudaru ipak neće biti uklonjena, jer je to “stav svih građana sjeverne Mitrovice i Zvečana”.

“Oni jednostavno ne žele da sklone tu barikadu jer je to jedina garancija, jedino oružje koje mi imamo u borbi protiv KFOR-a. Građani su rješili da ta barikada ostane do daljnjeg, jer samo na taj način možemo da spriječimo pripadnike tzv. specijalne policije Kosova da zauzmu administrativni prelaz u Jarinju”, kazao je Pantić za RSE.

U međuvremenu, međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Pieter Feith je tokom posjete Štrpcu izrazio nadu da će saglasnost KFOR-a, Prištine i Beograda poboljšati stanje na sjeveru, dodajući da obje strane trebaju da rade konstruktivno kako bi se nastavilo sa dijalogom.

On je, međutim, podvukao da se Vlada Kosova treba fokusirati i na integraciju svih zajednica u tom dijelu.

“I 26. jula sam rekao da Vlada ima pravo da poduzima korake kako bi administrirala cijelom svojom teritorijom, ali sam takođe rekao da Vlada treba da ostane fokusirana na integraciju svih zajednica i obezbjedi sigurnost i poštovanje individualnih prava građana drugih etničkih zajednica”, kazao je Feith.

Kosovski analitičar Halil Matoshi, međutim, smatra da je teško predvidjeti uspostavljanje vlasti i integraciju sjevera od strane zvanične Prištine.

“Zvanična Priština na terenu nije prisutna na sjeveru nikakvim mehanizmom i biće veoma teško da se ove institucije instaliraju bez volje srpskog naroda, dok je optimum u ovom trenutku očuvanje teritorijalnog integriteta i granica. Ne mogu da predvidim da se može uspostaviti vlast zvanične Prištine samo sudom, administracijom i policijom u tom dijelu Kosova”, kazao je on.

Matoshi ocjenjuje da su nakon 25. jula otvorene mnoge opcije oko sjevera, oism one koju traži Srbija, a to je podjela.

Sa druge strane, po njegovom mišljenju, zvanična Priština će zatražiti očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta bez ikakvog kompromisa, dok EU traži nastavak pregovora kako bi se postigao neki kompromis po kojem bi se granice sačuvale, odnosno kako bi se sačuvao formalan teritorijalni integritet, dok će izlaz biti 'Ahtisari plus', odnosno davanje specijalnog statusa za četiri opštine na sjeveru Kosova gdje živi većinsko stanovništvo.