Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi izjavio da Vlada Kosova nema potpune garancije da će Srbi na sjeveru Kosova ukloniti barikade.

On je u intervjuu listu "Kosova sot" rekao da je situacija na sjeveru pod kontrolom, tj. mirnija nego protreklih dana i da se i dalje smiruje.

Kako kaže, Priština nema detalje o razgovoru predsjednika opština sa sjevera i predsjednika Srbije, ali da su, prema raspoloživim informacijama, predstavnici vlasti Srbije tražili da Srbi sa sjevera prihvate sporazum od 10 tačaka.

"Mada većina predsjednika paralelnih opštinskih struktura pripada Koštuničnom DSS-u, grupi Tomislava Nikolića ili Šešeljevim radikalima, ipak ima najava da će oni prihvatiti da sprovedu sporazum i da uklone barikade, mada one neće odmah biti uklonjene na svim mjestima. To su informacije koje mi imamo, ali ipak nemamo potpune garancije da će se to i desiti", rekao je Rexhepi.

On je negirao da u akcijama uspostavljanja reda na sjeveru učestvuju pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga.

"Uspostavljanje reda i zakona, obezbeđivanje granica određeno Ustavom je posao policije a u tim slučajevima pripadnici KBS-a ne učestvuju", podvukao je Rexhepi.