Njemački ministar inostranih poslova Guido Westerwelle poručio je danas u Podgorici da Njemačka neće pregovarati o promjeni granica na Balkanu.

Westerwelle je to kazao nakon susreta s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, odgovarajući na pitanje o ulozi Crne Gore u rješavanju trenutne krize na sjeveru Kosova.

"Put u Evropsku uniju vodi preko demokratije, reformi, saradnje i mirnog rješavanja svih konflikata. U tom kontekstu, poštujemo i pouzdamo se u konstruktivan pristup Crne Gore po pitanju Kosova. Postoji samo jedan put za rješavanje konflikata, a to je dijalog", rekao je  Westerwelle.

On je istakao da je "teritorijalni integritet zemalja regiona nešto o čemu Njemačka neće pregovarati".

Crnogorski premijer je rekao da je Podgorica "uvjek imala odgovoran odnos prema Kosovu" i da "to čini i nakon izbijanja krize na sjeveru Kosova".

Njemački ministar je ocjenio i da je njegova prva zvanična posjeta Crnoj Gori znak "ohrabrenja" Crnoj Gori da "nastavi na putu reformi i daljeg napretka".

Westerwelle posjetu Crnoj Gori nastavlja sutrašnjim susretima sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, skupštine Rankom Krivokapićem i šefom diplomatije Milanom Roćenom.

Posjetom Podgorici Westerwelle je počeo turneju po zemaljama regiona koju nakon Crne Gore nastavlja posjetama Hrvatskoj i Kosovu.