Obavještenja o povećanju penzija započeta još u januaru ove godine ispada da su samo laži iz kuhinje Vlade Kosova. Uprkos obećanjima o povećanju penzija, koje je potvrđeno i putem saopštenja za štampu 6. januara 2011. od strane Ministarstva Finansija, penzioneri i dalje dobijaju penzije kao i ranije, gdje i dalje imaju problema sa nabavkom lijekova, a da o drugim potrebnim stvarima i ne govorimo, piše "Zëri".

Trenutno, građani koji su napunili 65 godina i nikada nisu radili, od Ministarstva Rada dobijaju penziju od 45 eura , dok oni koji su doprinosili penzionom fondu prije i poslije rata dobijaju po 80 eura.

U januaru ove godine putem saopštenja, koje se još može naći na zvaničnoj web stranici Ministarstva Finansija stoji da počevši od januara 2011. godine penzioneri će penzije dobijati retroaktivno.

"Ovo povećanje je učinjeno s ciljem unaprijeđenja materijalnog položaja za ovu kategoriju. Toko 2010. godine radilo se intenzivno na stvaranju zakona i regulisanju statusa penzionera, koje istodobno određuju i naknade za ovu kategoriju. Trošak ovog zakona je dio budžetskih planova za 2011. godinu i počeće sa primjenom od 1. januara 2011. godine, gdje su troškovi uključeni u sporazum potpisan sa MMF-om u junu 2010. godine", stoji između ostalog u saopštenju.

No, nakon prekida odnosa s Međunarodnim monetarnim fondom stvari su se počele kretati drugačijim tokom, gdje putem odugovlačenja procedura Vlada pokušava proći ovu godinu bez povećanja penzija ovoj grupi građana Kosova.

Ministar rada i socijalne politike, Nenad Rašić, rekao je da je povećanje penzija bilo predviđeno da se desi od početka ove godine.

Prema njegovim riječima o porastu penzija razgovarali su sa MMF-om i Svjetskom bankom. On je rekao da povećanje penzija se mora dogoditi ali Zakon o penzijama još nije usvojen od strane Skupštine Kosova i to je razlog zašto one nisu povećane.
 
"Jedan dio novca za povećanje penzija je gotov, ali ni na koji način ne možemo povećati penzije dok se ne usvoji Zakon. Vlada je obećala da će povećati penzije i takvo što će se deiti odmah nakon usvajanja zakona", rekoa je on.

Ministar Nenad Rašić je rekao da je predviđeno da se penzije za one koji su radili povećaju sa 80 eura, kolike su sada, na više od 100 eura, dok oni koji primaju 45 eura da im se poveća za 10-15 posto.

Čak i haxhi Arifi iz Unije sindikata Kosova kaže da su sa Udruženjem Penzionera Kosova, koje je bilo u sklopu USK-a, razgovarali o ne implementaciji odluke o povećanju penzija ali nisu došli do nekog konkretnog rezultata.

"Ja ne shvatam kako može Vlada izdati saopštenje da je donijeta odluka a da s druge strane ne ispuni tu odluku", rekao je on.