Britanski analitičar, Tim Judah je rekao da je intervencije na sjeveru bila ulog Vlade Kosova, koji se u kratkom vremenu isplatio djelimično. Prema njegovim rječima, Kosovo je dobilo nešto na sjeveru od intervencije, ali je izgubio u Bruxellesu, gdje se sada javlja kao jedan nepredvidljiv partner.

Govoreći o intervenciji Vlade na sjever, Judah u intervjuu za dnevnik Koha Ditore kaže da ukoliko sporazum ostane, neće više biti uvoza s carinom koja dolazi preko Merdara, čak iako Vlada još ne kontroliše granicu na sjeveru koja je neka vrsta pobjede od 2 prema 1 za Prištinu.

"Međutim, mislim da je Priština izgubila u Bruxellesu, gdje se pojavljuje kao nepredvidiv partner. Ovo može imati uticaja na neke diplomate koji se bave pitanjem kosova. Naravno, neki na Kosovu mogu reći "zašto da zamaramo mozak, jer nemamo nikakav ugovorni odnos sa EU niti bilo kakvu kartu liberalizacije viza", ali ovo je jedan argument koji očekuje obje strane. Oni mogu misliti "u žurbi su i ne razmišljaju o nama, ima ih manje od 2 miliona, neka sami do kraja razmišljaju" rekao je Judah.

Odgovarajući na pitanje vezano za EULEX, Judah je rekao da ima puno razloga zašto je EULEX ostavio utisak da nije moćan ili uspješan povodom ovog slučaja.

"Mislim da će to biti nepravedno, kako mi kažemo da "zadamo direktan udarac u glavu". Naravno organizirani kriminal je problem na sjeveru, ali u osnovi sjever je politički problem a ne policijski", rekao je Judah.