Poslanici Skupštine Kosova nastavljaju da budu samo puki gledaoci zbivanja na Kosovu. Bez obzira na činjenicu što su izabrani direktno od naroda, oni za puno radnji koje preduzima Vlada Kosova se informišu samo putem medija iako su oni dali saglasnost za njihov rad, piše u današnjem izdanju dnevnika "Zëri".

Poslanici su bili "van igre" i kada je Vlada donijela odluku o slanju policijskih snaga na sjever, kao da su izbačeni crvenim kartonom iz sporazuma od 10 tačaka premijera Hashima Thaçija s komandantom KFOR-a Erhardom Buhlerom o smirivanju stanja na sjeveru.

Čak i poslanici opozicije smatraju da premijer Thaçi "svojom političkom fleksibilnošću" je iskoristio odmore Skupštine kako bi dogovorio sporazum sa KFOR-om i Vladom Srbije o stabilizaciji stanja na sjeveru. Takođe, oni su izrazili zabrinutost da premijer pokazuje tendenciju podcjenjavanja nad opštim interesima Kosova, i "s velikom lakoćom upravlja".

Bivši ministar i član Skupštine Kosova, Sadri Ferati, rekao je da kosovska vlada treba surađivati s Skupštinom o o važnim pitanjima. Prema njegovim riječima, u bilo kojoj situaciji u interesu Vlade je da sarađuje s Skupštinom ukoliko ima izazova, stoji imeđu ostalog u tekstu.