Ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj izjavio je da region nije pred novim sukobom i da Priština ne odustaje od dijaloga sa Beogradom, ali da do sada nije nailazila na razumijevanje srpskih zvaničnika u rješavanju spora oko izvoza i uvoza robe.

"Mi ni u kom slučaju nećemo stvarati novu zategnutost na sjeveru. Ne mislim da je region pred novim sukobom, ali mislim da bi evropska diplomatija morala prilično direktno i oštro da razgovara sa Beogradom", rekao je Hoxhaj u intervjuu za njemački radio DLF, koji prenosi Deutsche Welle.

Na pitanje da li ponovo dolazi trenutak za ekstremiste, Hoxhaj je odgovorio da "što se Prištine tiče, ni u kom slučaju", ističući spremnost kosovskih vlasti da učestvuju u dijalogu i uskoro obnove pregovore sa Beogradom.

On je, takođe, rekao da na sjeveru Kosova ne postoji humanitarna kriza i da je Priština zainteresovana da po svaku cijenu situacija u ovoj oblasti ostane stabilna.

Postigli smo dogovor sa Kforom kojim je predviđeno da se za srpsku manjinu iz Srbije dovozi nekomercijalna roba, ono što služi u humanitarne ciljeve. Mislim da nema nikakve humanitarne krize. Sve radnje su pune robe", kazao je on.

Hoxhaj je iznio uvjerenje da problem na sjeveru Kosova ne pravi srpska manjina, nego grupa organizovanih kriminalaca koja je tokom posljednjih 12 godina kontrolisala oba prelaza i preko njih švercovala robu.

Kosovski ministar je rekao da je Priština zbog nerazumevanja srpskih vlasti bila primorana da donese odluku da na administrativne prelaze na sjeveru Kosova pošalje svoju pograničnu policiju i carinike, jer od 2008. godine "Srbi izvoze robu na Kosovo, dok Kosovo ne može da izvozi u Srbiju ili preko nje na evropsko tržište".

Hoxhaj tvrdi da su kosovske vlasti bile primorane da donesu odluku o slanju pogranične policije i carinika na prelaze "kako bi se jednom zauvijek stalo na put organizovanom kriminalu" i da odluka donijeta prije dve nedjelje "mora da se poštuje".