Sprovođenje saglasnosti postignute u petak između KFOR-a, Prištine i Beograda o situaciji na sjeveru izgleda da još uvjek nije počelo. Predstavnici KFOR kažu da je sitacija i dalje ista, dok lideri Srba vjeruju da će se u utorak donjeti odluka o sprovođenju sporazuma od strane Srba na sjeveru. U međuvremenu, barikade i dalje postoje, ali je sloboda kretanja uspostavljena alternativnim putevima.

Tri dana nakon saglasnosti KFOR-a sa Prištinom i Beogradom o sjeveru Kosova, stanje na terenu je nepromenjeno. Situacija je mirna ali napeta, dok su putevi i dalje pod barikadama.

Predstavnici KFOR-a kažu da još uvjek nije počelo sprovođenje onoga oko čega su se strane usaglasile u petak.

“Nisam siguran da li to možemo da nazovemo sprovođenjem, zato što u principu mi nastavljamo sa našim mjerama koje su bile na snazi i 5. avgusta, tako da po meni, nema stvarnog sprovođenja, i dalje je situacija ista kao i 5. avgusta”, navodi porptparol KFOR-a Hans Wihter, dodajući da su barikade i dalje na putevima, ali da je dozvoljena sloboda kretanja.
 
“Barikade na putevima nisu u potpunosti uklonjene. Barikada u Rudaru je još uvek tu gdje se inače nalazi težak material, ali prolaz je moguć drugim putevima koje i sam KFOR koristi. Sloboda kretanja je zagarantovana, ali barikade i dalje postoje. Mi ovo razumjemo, potrebno je vrijeme da se u to uvjere učesnici. O tome se treba razgovarati sa Beogradom”, kazao je on.

Građani vjeruju lokalnom rukovodstvu

Inače, predstavnici Srba sa sjevera Kosova i predsednik Srbije Boris Tadić konstatovali su na sastanku u Beogradu u nedjelju da je na sjeveru najneophodniji mir i jedinstvo, te je dogovoren i nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice.

A o uklanjanju barikada u Rudaru, odlučiće se sutra na sastanku srpskih predstavnika u Leposaviću, na kojem će biti razmotriti obaveze koje proističu iz dogovora KFOR-a sa Srbima.

Jedan od lidera, Krstimir Pantić, u izjavi za RSE kaže da ono što je do sada urađeno jeste da na sjeveru postoji sloboda kretanja, ali se putnici moraju koristiti  alternativnim putevima. Pantić dodaje da će se na sastanku u utorak razmotriti kada i na koji način će biti uklonjene barikade u Rudaru.

“Ja sam siguran da će sutra odbornici shvatiti značaj ovog dogovora pogotovo nakon izvještaja koji predsjednici opština budu podnjeli Skupštini, a na osnovu razgovora koji smo imali sa Tadićem sinoć. Tako da očekujem da će Skupština donjeti mudre odluke koje će biti u interesu srpskog naroda”, kazao je Pantić.

RSE