Manipulisani izbori, loša privreda i korupcija razlozi su što na Kosovu nema napretka, ocjenjuje njemački politički nedjeljnik "Der Spiegel” u današnjem broju.

Podsećajući da je do sada 77 zemalja priznalo Kosovo kao nezavisnu državu, list navodi da se, u najmanju ruku za jedan dio svijeta ne postavlja pitanje o statusu, već o stanju - šta se sa Kosovom dešava i ko tamo vlada.

''Vladajuća koalicija Hashima Thaçija je oslabljena. Bivšem šefu UÇK-a se prebacuje da je falsifikovao poslejdnje parlamentarne izbore, a u jednom izvještaju Savjeta Evrope on se tereti za učešće u trgovini organima zarobljenih Srba, pri čemu on obje optužbe osporava'', piše "Der Spiegel”.

Nadjeljnik napominje da glavni i odgovorni urednik lista ''Koha Ditore'' nije usamljen u mišljenju da Thaçi još vlada zato što je Amerika preko njega prebacila svoju zaštiničku ruku.

Lider ''Samoopredljenja'' Albin Kurti, kada je riječ o tome ko i kako vlada, kaže da su kosovski političari, u najboljem slučaju, dobri biznismeni i to u sopstvenom poslu. Kurti smatra, kako prenosi "Der Spiegel”, da su kosovski političari marionete.

''Kosovo je možda formalno nezavisno, ali nije suvereno'', kaže Kurti.

"Der Spiegel” navodi i da na sjeveru Kosova Beograd osigurava svoj uticaj preko učitelja, policajaca, ljekara koji se plaćaju iz Srbije.

Kurti, za koga se kaže da je elokventan i da, ako treba, može da govori na tečnom engleskom, najveći problem vidi, međutim, u prištinskim vlastima i Thaçija naziva ''lopovom koji krade od svog naroda''.

''Premda EU, sa svojom EULEX misijom na Kosovu djeluje još od 2008. godine, u partijama i parlamentu je, prema podacima Transparency International, porasla korupcija'', "Der Spiegel”.

Ukazujući da je međunarodna zajednica od kraja rata 1999. godine za Kosovo izdvojila oko četiri milijarde eura, list naglašava da tamo skoro da i nema industrije i da se, čak i crni i bijeli luk uvoze iz Kine, da većina ljudi živi od donacija iz dijaspore i da je nezapošljlenost i dalje 50 odsto.

''Bjeda je velika, kao i frustracija stanovništva'', opisuje '"Der Spiegel” situaciju na Kosovu, navodeći da na jednom zidu, nedaleko od vladinih zgrada stoji grafit: "Samoopredjeljenje'' je budućnost'', a pored toga, izbledjelim slovima, ali čitljivo ''Tito, nedostaješ nam''.