Londonska policija sinoć i jutros je imala pune ruke posla s prosvjednicima, te su uhapsili više od 100 osoba.

Podsjetimo, pobuna je počela u subotu ispred policijske stanice na High Roadu u Tottenhamu, gdje su prosvjednici tražili pravdu nakon što je policija u četvrtak ubila 29-godišnjaka Marka Duggana. Nasilne demonstracije nastavile su se i sinoć, a  policija kaže kako veliki broj izgrednika haos na ulicama iskorištava za pljačku i palež, prenosi Index. Nasilje se razlilo i u neke druge kvartove u Londonu.

Jutros je neko jurećim automobilom naletio na trojicu policajaca koji su vršili hapšenje zbog pljačke. Brzo su prevezeni u bolnicu, a nisu u životnoj opasnosti. Pune ruke posla imaju i vatrogasci koji se prebacuju s jednom zapaljenog dućana na drugi. Policija kaže da teško izlazi na kraj s pobunom, jer incidente izazivaju manje grupice izgrednika, ali na mnogo raštrkanih lokacija, javlja CNN.

Oglasio se i britanski premijer David Cameron koji je pobunu nazvao "potpuno neprihvatljivom". "Nema opravdanja za agresiju s kojom su se javnost i policija suočili, kao ni za štetu koja je pričinjena", kazao je.