Carinski prelazi na sjeveru Kosova povjereni su KFOR-u, a komandant snaga NATO-a na Kosovu Erhard Buhler pokazao je izvanredne sposobnosti za rješavanje situacije na sjeveru Kosova, ocjenjuju današnji dnevnici na Kosovu.
"Komandant KFOR –a je uspio da uvjeri vlasti u Prištini i Beogradu o rješavanju situacije na sjeveru Kosova. Na graničnim prelazima jedan i 31 neće ulaziti roba iz Srbije, što je i bio cilj vlade Kosova kada je preduzela policijsku akciju, ali tamo neće biti kosovskih carinika koji bi spriječili ulazak ovih proizvoda. Oba prelaza će biti pod kontrolom KFOR-a. To je kompromis za period do 15. septembra", piše dnevnik "Koha Ditore".

Dnevnik podsjeća da je situacija na sjeveru Kosova bila tema mnogih diskusija između vlade Kosova i predstavnika međunarodne zajednice. Prije objavljivanja sporazuma visoki zvaničnici vlade Kosova su se sastali sa komandantom KFOR-a, američkim ambasadorom Christopherom Dellom i evropskim predstavnikom Fernandom Gentillinijem.

Dnevnik "Zëri" navodi da su čelnici vlade Kosova postigli sporazum sa KFOR-om za stabilizaciju situacije na sjeveru Kosova i realizovali uslove kosovske vlade.

"Deset uslova vlade Kosova su predstavljeni od strane premijera Hashima Thaçija kao privhaćen sporazum od strane rukovodilaca KFOR-a" piše "Zëri".

Dnevnik "Expres" ocjenjuje da je komandant Erhard Buhler pokazivao pregovaračke sposobnosti tokom dana nasilja i tenzija na sjeveru Kosova.

"Pod njegovim posredovanjem vlade Kosova i Srbije su postigle sporazum za prevaziliženje situacije. Do 15. septembra u prelazu jedan će biti samo vojnici NATO-a, dok u prelazu 31 će raditi i kosovski i evropski policajci. Kamionima sa srpskim proizvodima se neće dopustiti ulaz" piše "Expres".

Dnevnik "Kosova Sot" predstavlja i one što naziva "slabostima sporazuma".

"Pod 'humanitarnom pomoći' koja je predviđena sporazumom može se desiti krijumčarenje robe. Postignuti sporazum ne precizira koja organizacija može ocjeniti humanitarnu situaciju" navodi "Kosova Sot".