Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga ocjenila je da je odluka o slanju pripadnika specijalnih snaga policije na sjever Kosova bila legitimna i legalna.

"Institucije Kosova moraju da imaju ingerencije na celoj teritoriji", rekla je ona.

Akcija je uslijedila zbog zahteva Srbije da se razgovori o tehničkim pitanjima, kada se radi o priznanju pečata carine Kosova, odlože do sredine septembra, rekla je predsjednica Kosova u intervjuu za agenciju Beta, a prenio je B92.

"Mi smo mnogo očekivali od tog dijaloga i računali smo na njegov uspjeh, pošto ne vidimo drugo rješenje sem dijaloga. To je način da države i narodi rješavaju pitanja koja su od obostrane koristi i doprinose relaksaciji međusobnih odnosa", rekla je ona.

"U Briselu su postignuti neki sporazumi i realno se očekivalo da se do kraja godine dogovori još pet ili šest drugih pitanja, od dvadesetak koja su bila na dnevnom redu. U poslednjoj rundi Srbija nije došla na razgovore i nije bilo drugog načina da se zaštite interesi države Kosovo i njegovih građana sem da se uspostave mjere reciprociteta u trgovinskim odnosima Kosova i Srbije", navela je predsjednica Kosova.

Prema njenim riječima, prije 25. jula granica na sjeveru Kosova bila je arena ilegalne trgovine i organizovanog kriminala, što je štetilo interesima Kosova, ali i kosovskoj i srpskoj privredi.

Ocjenila da je bezbjednosna situacija na Kosovu normalna, uz određene napetosti u pojedinim djelovima tri opštine na sjeveru Kosova.

"Odlukom Vlade Kosova poslat je određeni kontingent specijalnih snaga Kosovske policije da omogući graničnoj policiji i carinicima da obavljaju zadatke za sprovođenje recipročnih mjera u prometu roba između Republike Kosova i Republike Srbije koji je poslije uspješno obavljenog zadatka povučen u policijsku bazu", rekla je ona.

Komentarišući izjave međunarodnih zvaničnika da je akcija preduzeta bez konsultacija i "saglasnosti", predsjednica Kosova je kazala da je Kosovo suverena i nezavisna država.

"Ali, na Kosovu su i međunarodne misije koje su pozvane od strane institucija Republike Kosovo i svako u okviru svojih odgovornosti ostvaruje obaveze iz svog mandata. Odluke i odgovornosti za ostvarivanje akcije i za stabilizaciju stanja pripadaju Vladi Kosova", rekla je Jahjaga.

Što prije obnoviti dijalog

Prema njenim riječima, sva istraživanja su pokazala da EULEX nije bio baš najuspješniji, čak i prema parametrima zemalja odakle dolaze pripadnici te misije.

"EULEX se nije pokazao baš kao uspješan u borbi protiv nelegalne trgovine u organizovanog kriminala", rekla je ona.

Kosovska predsjednica je ocjenila da je KFOR sa Bezbjednosnim snagama Kosova, institucija od najvećeg povjerenja prema anketama koje su izvršene na Kosovu.

"Podrška građana Kosova i njihovo povjerenje i dalje je visoko. KFOR je igrao i ima ključnu ulogu na očuvanju mira i bezbjednosti u regionu i značajan je faktor i za stabilnosti Republike Kosovo. KFOR ima vrlo jasan mandat kako u unutrašnjoj bezbjednosti tako i na očuvanju granica Republike Kosovo. Njegova uloga u aktuelnoj situaciji je odlučujuća i zbog činjenice da ima povjerenje svih građana bez razlike", rekla je ona.

Upitana da komentariše stavove da iza blokade puteva, ali i incidenata na sjeveru zemlje stoje zvaničnici i politika Beograda, Jahjaga je navela da je očekivala konstruktivnu ulogu Srbije.

"Kosovo je suverena i nezavisna država kompetentna da ostvaruje zakone i ovlašćenja na cijeloj teritoriji. Srbi sa Kosova i paketom (Martyja) Ahtisaarija, ali i Ustavom i zakonima Kosova uživaju lična i nacionalna prava. Dok nema sporazuma Republike Kosovo i Srbije jasno je da je bilo kakvo uključivanje struktura Srbije, bez znanja i podrške institucija Kosova, ilegalno i nezakonito", navela je predsjednica Kosova.

Prema njenim riječima, izlaz iz sadašnje situacije je u poštovanju ustavnosti i zakonitosti, u povratku normalnosti, u ostvarivanju ovašćenja institucija Kosova na cijeloj teritoriji zemlje i u potpunom funkcionisanju carine i kontroli carinskih prelazaka.

Kosovska predsjednica ocjenila je da posljednji događaji na Kosovu potvrđuju neophodnost razgovora.

"Svaki neuspjeh ili usporavanje ovog procesa može da se odrazi negativno. Razgovori treba da se obnove što je prije moguće i treba pronaći rješenja koja su evropska. Iz ovih razgovora svi treba da budemo pobjednici, prije svega građani čiji će se život poboljšati", rekla je ona.

Dodala je da Kosovo ne postavlja nikakve preduslove za uspostavljanje dobrih odnose sa svim susjedima, pa tako i sa Srbijom.

"Nema preduslova, samo treba shvatiti realnost, da poštujemo jedni druge i da budemo odgovorni za evropsku budućnost naših zemalja. Mi to možemo da ostvarimo razumijevanjem i novim vizijama, samo ravnopravni", ocjenila je predsednica Kosova.

Na pitanje da li bi se srela sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Jahjaga je kazala da je zarad interesa zemlje spremna da se sastane sa bilo kim "ako to služi miru i stabilnosti, unaprijeđenju odnosa", jer je to u saglasnosti sa njenom vizijom politike i angažovanja kao predsjednice Kosova.