Suđenje Aridu Uki, mladom Albancu sa Kosova, koji je u martu ove godine na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, a dvojicu ranio, počeće 31. avgusta, javili su njemački mediji.

Suđenje počinje pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu, a presuda ovom mladom kosovskom Albancu, za koga se kaže da je prvi koji je na njemačkom tlu izveo napad islamističke pozadine, očekuje se početkom sljedeće godine.

Savezno državno tužilaštvo Njemačke podiglo je prošlog mjeseca optužnicu protiv Uke (21), koji je optužen za ubistvo dvojice američkih vojnika 2. marta i pokušaj ubistva u tri slučaja, prenose njemački mediji.

Kako američki predsjednik Barack Obama, tako i njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi političari, u martu su osudili ovaj zločin i zahtjevali hitno razriješenje slučaja.

Uka, koji je priznao ubistvo, prema njemačkim medijima bio je pod uticajem islamističkih strujanja. Usamljen, mlad, opasan i islamski fundamentalista - to su najčešće pominjane osobine ovog kosovskog Albanca. Uka je, sudeći prema saznanjima medija, čovek koji je mrzeo Njemačku i  Merkelovu.

On je, prema izjavama rođaka koje je prenosila njemačka štampa, bio vjerni musliman odrastao u Njemačkoj. Šta ga je nateralo na napad na najfrekventnijem njemačkom i evropskom aerodromu, poznatom i po tome što je polazna tačka za mnoge američke vojnike koji idu u domovinu ili u baze u drugim zemljama, razjasniće sud.

U međuvremenu, postoje saznanja da je on na svojoj internet stranici, skoro bez prikrivanja, iznosio svoju islamističku opredjeljenost, pri čemu mu je idol islamski osvajač Kalid bin Valid.