Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno, nakon što je prihvaćen privremeni sporazum o režimu na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta početkom naredne nedelje.

Srbi su, međutim, i poslije postizanja sporazuma, ostali na barikadama čekajući da odluku o uklanjanju barikada donesu lokalne vlasti.

Odluka o uklanjanju barikada trebalo bi da bude doneta na sjednici skupstine četiri opštine sa sjevera Kosova, čije održavanje je planirano početkom naredne sedmice.

Do tada ostaju barikade na putnim pravcima koji vode ka krajnjem sjeveru Kosova. U Zvečanu će KFOR, ali i ostali učesnici u saobraćaju moći da koriste alternativne putne pravce, dok će barikada u mjestu Rudare ostati.

Izvor srpskog dnevnika "Danas" je izjavio da će se protesti Srba u Rudaru nastaviti dok njihovu delegaciju ne primi predsjednik Srbije Boris Tadić.

Privremeni sporazum o režimu na graničnim prelazima na sjeveru Kosova biće na snazi do 15.septembra, a predviđa i način funkcionisanja prelaza Jarinja i Brnjaka.
 
Prema sporazumu, KFOR će zadraži kontrolu nad ova dva granična prelaza do sredine septembra, a ukoliko to bude potrebno i duže.

Takođe, blokade sa puteva treba da budu uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena, a vozila i kamioni do 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, moći će da prođu na teritoriju Kosova poslije provjere identiteta i pretresa.