Zamjenik američkog državnog sekretara Thomas Countryman pozdravio je saglasnost Kfora sa kosovskom i vladom Srbije u cilju smirivanja situacije na sjeveru Kosova.

Countryman  je naveo da se sporazumom otvara put za nastavak dijaloga Prištine i Beograda uz posredstvo EU.

Američka administracija cijeni što su Beograd i Priština bili strpljivi i izrazili spremnost da rješe situaciju, dok su se o tome vodili razgovori, rekao je Countryman.
 
"Želim da se zahvalim Kforu koji je odradio neverovatan posao tokom posljednje dvije sedmice u ispunjavaju svog mandata, te u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu. Želim da se zahvalim EU za njihov važan doprinos oko ove saglasnosti i u smirivanju situacije" izjavio je Countryman.

On je dodao da postignuta saglasnost omogućava smirivanje situacije između dve strane, što je ključno u očuvanju mirnog i sigurnog ambijenta na Kosovu.

"Želeli bi smo da vidimo, i verujemo da ćemo postignuti takvu situaciju, u kojoj neće biti negativnih reciprociteta dvije strane, već gdje će biti pozitivan reciprocitet, gdje možemo vidjeti ne samo slobodno kretanje ljudi, već i slobodnu trgovinu između Kosova i Srbije" rekao je Countryman.

On je pozvao Beograd i Prištinu da i dalje budu strpljivi i da imaju konstruktivni pristup kao prethodnih dana.

Countryman je ponovio stav SAD da podjela Kosova nije moguća, nije poželjna i nije tema dijaloga koji se vodi pod pokriljem EU.

On smatra da je i Beograd to shvatio, ali da bi pitanja povezana sa sjeverom Kosova mogla biti tema tog dijaloga.

"Obje strane, Beograd i Priština, sada imaju mogućnost, u narednih nekoliko sedmica, da dokažu da primjenjuju osnovni princip Evropske unije, a to je mirno rješavanje nesporazuma", zaključio je Countryman.