Poslije odbijanja kosovske strane vezano za sporazum KFOR-a i predstavnika Srba oko graničnih prelaza, KFOR je modificirao sporazum. Sinoćni razgovori između KFOR-a i srpkih pregovarača su trajali poduže, a kako javljaju mediji stigli su u neku vrstu "pat" pozicije.

Srpski mediji izvještavaju da je KFOR odlučio da se tačka broj dva promjeni. Zbog toga je došlo do zastoja u pregovorima, jer KFOR traži da Jarinje i Brnjak prelaze samo humanitarni, a ne svi kamioni, saznaje B92.

Na sastanku Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića s komandantom KFOR-a Erhardom Buhlerom, koji je održan sinoć, KFOR je prodložio izmjenu prvobitnog nacrta dogovora, koji je usaglašen u srijedu, a koji se odnosi na prelazak kamiona preko dva granična prelaza.

Podsjetimo, prema nacrtu tog dogovora, dozvoljeno je da Jarinje i Brnjak prelaze automobuili, autobusi i kamioni, nosivosti do 3,5 tona. Međutim, sada KFOR traži izmjenu tačke 2 tog sporazuma, koji se odnosi na kamione, odnosno, traži da Jarinje i Brnjak mogu da prelaze samo kamioni koji nose humanitarnu pomoć, ali ne i ostali.

Buhler je u međuvremenu medijima dao izjavu da je u ovom trenutku putničkim automobilima dozvoljen prelazak preko prelaza ali su oni zatvoreni za komercijalna vozila.

"Detalje sporazuma treba usaglasiti i ja sam i dalje optimista da ćemo postići dogovor", kazao je Buhler.

"Angažovali smo sve snage na Kosovu, a potreban nam je i dodatni kontingent. Posebno smo zatražili slanje dodatnih rezervista i ove snage će nam poslati Njemačka i Austrija. Vjerujem da će biti spremne u ponedeljak", rekao je komandant KFOR-a i dodao da njegove jedinice imaju punu slobodu kretanja i barikade im ne spriječavaju prolazak.

"Nema humanitarne krize, to je moj utisak. Ali ako međunarodni Crveni krst odluči da pošalje pomoć, nećemo braniti. Humanitarnoj pomoći biće dozvoljen ulaz", rekao je Buhler.