Srbija pokušava da iskoristi rastuće tenzije oko spora na sjeveru Kosova da bi ostvarila svoj davnašnji san o podjeli Kosova. "Opasnost je veoma realna i to može da se desi", kazao je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj.

Ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj smatra da Srbiju pokušava da iskoristi rastuće tenzije oko spora na sjeveru Kosova da bi ostvarila svoj davnašnji san o podeli Kosova i ocjenio da će se to i dogoditi ako ne bude pritiska na Beograd.

"Opasnost je veoma realna i to može da se desi", kazao je Hoxhaj u intervjuu Reutersu.

"To zavisi prije svega od toga kako će moćne zemlje u svijetu reagovati na situaciju na sjeveru, zavisi od toga kako će zemlje NATO podržati prisustvo i posao KFOR-a u ovom dijelu Kosova i zavisi od toga koliko će međunarodna diplomatija izvršiti pritisak na Beograd", dodao je on.

Prema riječima Hoxhaja, "ako ne bude pritiska, realnost je takva da će se podjela Kosova dogoditi". Suština problema je, po njemu, u tome što Srbija želi da podjeli Kosovo i uzme sjever.

Hoxhaj smatra da će podjela "otvoriti Pandorinu kutiju gdje bi nesigurnost, nestabilnost i nasilje mogli da se prošire regionom u nezamislivim razmjerama".