"Odluke koje će Beograd donositi narednih dana i sedmica imaće veliki uticaj na evorpske integracije Srbije", ocijenio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Thomas Countryman.
U tom kontekstu on je podsjetio da EU uskoro treba da donese odluku o kandidaturi Srbije.

Komentarišući situaciju na sjeveru Kosova, on je demantovao da je Washington znao ili odobrio akciju specijalnih snaga kosovske policije koje su pokušale da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

"Nismo bili obaviješteni niti smo odobrili takav pristup", rekao je Countryman u izjavi za "B92".

"Kosovska vlada je i sama sposobna da povlači bilo pametne, bilo ishitrene poteze", dodao je on.

Countryman je rekao da Priština i Beograd ne bi trebalo da postavljaju preduslove za nastavak pregovora, nego da im se vrate.

"Odmah treba sjesti za sto", ocenio je zvaničnik američke administracije, ističući da nije bitno da li će to biti u Briselu ili negdje drugdje jer ovaj problem može da se riješi. Countryman je istakao i da EULEX i KFOR imaju konkretan mandat koji, po njegovim riječima, nije politički.

"Ne treba praviti neprijatelje od KFOR-a i EULEX-a koji imaju konkretan mandat, koji nije politički i oni ne žele da učestvuju u političkim igrama Beograda i Prištine. Treba znati ko su partneri, a ko su rivali", zaključio je Countryman.

Countryman je sinoć u Prištini izjavio da "SAD podržavaju suverenitet Kosova i kritikovao Beograd i neke njegove visoke zvaničnike koji pokušavaju da pitanje podjele stave na dnevni red".

"SAD su protiv podjele Kosova i taj stav je dobro poznat, o tome niti će se razgovarati niti će biti tema razgovora Kosova i Srbije", rekao je Countryman Radio-televiziji Kosova (RTK).

Američki funkcioner je kritikovao i Vladu u Prištini što je akciju na sjeveru pokrajine preduzela bez konsultacija. Countryman je zatražio da se nesporazumi rješavaju mirnim putem i da Srbi uklone blokade puteva.

"Barikade treba što prije da se uklone. KFOR i EULEX ne treba nikako ometati u ostvarivanju zadataka i misije. Neprihvatljivo je za SAD da KFOR ili EULEX na Kosovu ili Srbiji budu smatrani za neprijatelje", kazao je Countryman.