Posrednik EU u pregovorma Beograda i Prištine Robert Cooper zatražio je danas od kosovskih vlasti da smire situaciju na sjeveru Kosova i pronađu privremeno rješenje do nastavka pregovora u septembru, saznaje KIM radio iz dobro obavještenih izvora u Prištini.

Iako se očekivalo da će evropski posrednik u Prištinu doći se rješenjem za novonastalu situaciju na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, Cooper je od predstavnika kosovskih i srpskih institucija tokom svoje posjete regionu zatražio da dođu do privremenog dogovora, koji bi se sprovodio do septembra kada bi se nastavili pregovori Prištine i Beograda.

Dio tog dogovora bi podrazumijevao slobodu kretanja putnika preko prelaza, kao i na cijelom sjeveru Kosova, što bi podrazumijevalo da Srbi uklone barikade. Međutim, protok robe preko prelaza Jarinje i Brnjak bio bi privremeno obustavljen „zbog tehničkih nemogućnosti nastalih nakon spaljivaja prelaza“.

Ipak, ostaje nejasno kakav bi ustupak trebala da napravi Prištinska strana, a spekuliše se da bi to mogao da bude povratak kosovske policije policajaca srpske nacionalnosti na prelazima.