NATO je zainteresiran da poveća svoje prisustvo na Kosovu nakon situacije koja je zadesila sjever Kosova u posljednje vrijeme.

NATO je saopštio da je upućena "pomoć" u ovom trenutku angažovanim snagama KFOR-a zaduženim za očuvanje bezbjednosti na Kosovu.

"Uprkos opasnosti od naoružanih ljudi i radikalnih elemenata koji su bili naoružani puškama, pištoljima ili eksplozivom, jedna blindirana pešadijska jedinica je bila spremna da se suoči sa bilo kakvim izazovom", saopšteno je iz komande štaba KFOR-a.

Misija NATO-a - kako se navodi - ocjenjuje da je situacija na sjeveru mirna, ali i napeta.

Portparolka NATO Carmen Romero je objasnila da je naredbu o tome izdala komanda NATO u Napulju na zahtjev zapovjednika KFOR-a Erharda Buhlera.

"Do raspoređivanja ovih dodatnih vojnika u sastavu KFOR-a doći će narednih dana", rekla je Romero novinarima u Briselu.

U sjedištu NATO nezvanično je rečeno da su u pitanje dodatne jedinice veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika, inače stacioniranih u bazama NATO u Njemačkoj.

Romero je podvukla da su u pitanju samo trupe koje treba da pomognu već raspoređenim snagama na tačkama gdje je nužno da se uz pojačane napore zajamči bezbjednost.

Ona je ukazala da razlog nije nikakvo pogoršavanje situacije na Kosovu i objasnila da je riječ samo o pomoći već razmještenim trupama koje imaju zadatke na drugim stranama i potrebno je da se odmore.

Portparol Kfora Dietee Wichter rekao je da ne može da govori o tačnom broju vojnika koji bi trebalo da se rasporede na Kosovu, ali da će biti "jedan bataljon".

Vojnim rječnikom, bataljon u zavisnosti od namjene i taktike čini 300 do 1.000 vojnika.

NATO snage su u dvije posljednje godine započele misiju smanjenja svojih trupa na Kosovo ocjenjujući situaciju mirnom i pod kontrolom. Ali, posljednja dešavanja na sjeveru su učinila da se razmišlja o ponovnom vraćanju snaga na Kosovu.