Ruski premijer Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Američke Države da žive preko svojih mogućnosti, 'kao paraziti globalne ekonomije'. Smatra da dominacija američkog dolara predstavlja prijetnju svjetskim financijskim tržištima.

"Oni žive preko svojih mogućnosti i prebacuju dio težine svojih problema na svjetsku ekonomiju", obrušio se Putin na Amerikance u ponedjeljak, dok je bio u posjetu grupi mladih iz Kremlja koja ljetuje u jednom kampu.

Ukoliko dođe do kolapsa američkog financijskog sistema, Putin je upozorio da će se to odraziti na cijeli svijet, pa i na Rusiju u kojoj se nalazi velika količina američkih akcija i obveznica.

"Zemlje kao što su Rusija i Kina drže značajan dio svojih rezervi u američkim vrijednosnim papirima. Smatram da bi trebale postojati i druge, rezervne valute", kazao je Putin.

Podsjetimo, nakon višemjesečne neizvjesnosti Amerikanci su se dogovorili da će podignuti nivo zaduživanja države. Predstavnički dom Kongresa odluku o podizanju granice zaduživanja donio je uz podršku 269 zastupnika, dok je 161 bio protiv. Senat bi o tome trebao glasati u utorak, nakon čega prijedlog, s potpisom predsjednika Baracka Obame, postaje zakon i stupa na snagu.

Prema prijedlogu zakona granica zaduživanja SAD-a bit će podignuta za 2,4 biliona dolara, a u 10 godina uštedjeti se mora najmanje 2,1 bilion dolara.