Izvještaj o napretku za 2011. godinu imaće mjesta i za kritike na račun Parlamenta Kosova i Vladu, koji nisu mogli ispuniti prošlogodišnja opažanja što se tiče zakona koje treba usvojiti. Parlament Kosova je prema Demokratskom Institutu Kosova (KDI) za šest mjeseci realizirala samo 5 posto od planiranog posla.

No, predstavnici političkih stranaka smatraju netačnim i neistinitim ocjene KDI-a.
 
Međutim, Bruno Selmanaj iz KDI je stava da od 148 prijedloga zakona predviđenih za usvajanje u dva čitanja do kraja 2011. godine, Parlament do 31. juna postigao da usvoji u dva čitanja samo 7 prijedloga zakona, što je pretvoreno u procntima samo 5 posto od predviđenog.

On je rekao da se u julu vidi neki pomak u radu Parlamenta ali da bez obzira na taj pomak opet će usvajanje prijedloga zakona biti blitzu 30 posto, što nije nešto čime bi se trebalo mnogo hvaliti.

"Ovi nisu samo naši podaci. To su i podaci Parlamenta Kosova", rekao je on. Prema njegovim rječima u ovih narednih šest mjeseci, Parlament Kosova neće uspjeti da usvoji niti 30 posto od predviđenih.

"Nema teoretske niti praktične šanse da će Parlament usvojiti 148 predviđenih zakona planiranih za ovu godinu", rekao je Selmanaj.

Sekretar parlamenta, Ismet Krasniqi izjavio je da ne može komentirati ničije izjave. On je rekao da će Parlament izaći sa izvještajem o radu na kraju avgusta i tu će se vidjeti cio rad Parlamenta.

/Zëri/