Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da je suvereno pravo Republike Kosovo da kontroliše svoje granice.

"O tome (granicama) se ni sa kim ne može razgovarati, već sarađivati. U tome vidim i mandat misije Kfora i Eulexa na očuvanju mira i stabilnosti i sprovođenju reda i zakona na Kosovu", izjavila je Jahjaga obraćajući se pripadnicima Specijalnih jedinica Policije Kosova (PK) u njihovom kampu u blizini prištinskog aerodroma, koje je posjetila zajedno sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem.

Čestitajući pripadnicima policije na njihovom radu kazala je "da su ovih dana bili ponos cijele zemlje".

"Stekli ste poštovanje svih građana Kosova, akcijom koju ste izveli na osnovu odluke Vlade Kosova da biste uspostavili kontrolu granice između Kosova i Srbije. Ovaj zadatak ste uspješno izvršili i prvi put poslije 12 godina slobode Kosova kao država kontrolišemo cijelu teritoriju i ostvarujemo ovlašćenja na cijeloj teritoriji zemlje", kazala je Jahjaga.

Govoreći o pogibiji pripadnika Specijalnih jedinica PK Envera Zymberija, kojeg je proglasila herojom Kosova, Jahjaga je obećala da će se institucije Kosova angažovati da ubice dobiju adekvatnu kaznu.

Thaçi je rekao da ne može dozvoliti da kriminal i ilegalna trgovina i dalje cvetaju na sjeveru zemlje i ponovio stav da neće biti povratka na stanje od pre 25. jula.