Predstavnici Bošnjaka Kosova uputili zahtjev predsjedništvu Bosne i Hercegovine da priznaju putna i druga dokumenta Republike Kosovo.

Poštovani članovi Predsjedništva,

Prošlo je više od tri godine od proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo. Kosovo je do sada priznalo više od 75 zemalja svijeta, među kojima i 22 zemlje Evropske Unije te Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan i mnoge druge zemlje širom svijeta. Sve zemlje bivše Jugoslavije, izuzev Srbije i Bosne i Hercegovine, su također priznale Republiku Kosovo.

Neke zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova priznaju putne isprave i druga dokumenta Republike Kosovo. Među takvim zemljama su Grčka, Slovačka, Španija i mnoge druge zemlje.
U pregovorima koji se u Briselu vode između Prištine i Beograda, pod pokroviteljstvom Evropske Unije, postignuto je nekoliko dogovora među kojima i dogovor o slobodi kretanja i obostranom priznavanju dokumenata.

Jedina zemlja u regionu i šire koja do sada nije napravila nikakav pozitivan korak u pravcu normalizacije kontakata sa Kosovom je Bosna i Hercegovina. Nama su dobro poznate pozicije i državno ustrojstvo Bosne i Hercegovine, ali se ne može vječno ostati na istim pozicijama kojima se ugrožavaju osnovna ljudska prava, kao što su sloboda kretanja, razmjena intelektualnih i drugih dobara i sl.

Na Kosovu živi značajan broj pripadnika zajednica koje čine i većinu stanovnika Bosne i Hercegovine (Bošnjaci, Srbi, Hrvati) a koji imaju rodbinske i druge veze sa građanima Bosne i Hercegovine. Nepriznavanjem dokumenata Kosova od strane Bosne i Hercegovine ove veze i kontakti su onemogućeni. Posebno je ovaj problem izražen kod pripadnika bošnjačke zajednice, pošto većina Srba sa Kosova posjeduje dokumenta R. Srbije koja su priznata u Bosni i Hercegovini.

Ovim dopisom se politički predstavnici, intelektualci i civilno društvo Bošnjaka Kosova obraćaju Predsjedništvu Republike Bosne i Hercegovine da ozbiljno razmotri naše zahtjeve i na njih pozitivno odgovori.

Ovom prilikom od Vas (članova Predsjednistva BiH) tražimo da u naskorije vrijeme pozovete i primite u posjetu jednu delegaciju s Kosova koja bi Vam prezentirala probleme sa kojima se suočavaju pripadnici naše zajednice na Kosovu.

Zahtjev su potpisali čelinici stranaka i instuitucija:
1. Demokratska stranka Bošnjaka
2. Nova demokratska stranka
3. Demokratska stranka Vatan
4. Nova bošnjačka stranka
5. Ujedinjena stranka Bosnjaka
6. Bošnjački savjet Kosova (mreža NVO)
7. Konsultativno Vijeće zajednica Kosova
(Ispred bošnjačkih predstavnika)