Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri izjavila da Vlada Kosova još nije odlučila da li će tražiti od EU isključenje iz dijaloga Borislava Stefanovića.

Tahiri je za srbijanski list "Danas" rekla da "srbijanski zvaničnici koji ilegalno, bez dozvole kosovske vlade borave na Kosovu i učestvuju u nasilju, ne mogu biti pregovarači u dijalogu".

Tahiri je optužila šefa beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislava Stefanovića da je "jedan od visokih srbijanskih zvaničnika, umiješanih u paljenje prelaza Jarinje".

U drugoj izjavi, datoj prištinskom listu "Koha ditore", Tahirijeva je rekla da Priština nikada neće prihvatiti pregovore o sjeveru i da neće pristati na prerastanje dijaloga u političke razgovore.

"Stalno sam naglašavala da neće biti političkih već samo praktičnih razgovora", rekla je Tahiri.

Mediji su minulih dana, povodom najnovijih zbivanja na sjeveru Kosova, izvještavali o pokretanju razgovora o specijalnom statusu za sjever Kosova.

"Jasno je da se situacija na sjeveru, poslije svega što se sada dešava, ne može vratiti na staro. Ali da bi se došlo do rješenja treba tražiti pregovore između Srbije i Kosova za rješavanje statusa sjevera", rekao je medijima na Kosovu izvor iz međunarodne zajednice.

Tahirijeva je, međutim, to odbacila i navela da u Prištini neće prihvatiti takve mjere.

"… pregovarački sto nije slobodan prostor gdje svako može da ubaci neku temu. Agendu za dijalog prethodno pripremaju tri strane: Kosovo, Srbija i EU, i ako neka od strana ne prihvata temu, onda se o njoj ni ne razgovara", kazala je Tahiri.