Oko 21.30 otvoren je prelaz Jarinje, dok je prethodno prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka otvoren pošto je taj punkt posjetio komandant Kfora Erhard Bühler.

Saobraćaj je na oba prelaza otvoren samo za putničke automobile i autobuse, ali još uvjek nema prometa robe.

Kamioni i vozila koja prevoze robu iz Srbije i dalje ne smiju da pređu ova dva prelaza. Kontrolu saobraćaja na prelazu Brnjak vrše pripadnici francusakog i marokanskog Kfora, pogranični i lokalni policajci Kosovske policije.

Sa prelaza Jarinje, prije otvaranja oko 21.30, uklonjene metalne barikade i bodljikava žica sa tog punkta, a potom je prošlo oko 20 "hamera" sa američkim vojnicima koji su otišli u bazu iznad prelaza Jarinje.

Prethodno je oko 18 časova otvoren prelaz Brnjak. Na samom prelazu pojačano je prisustvo vojnika Kfora.

Prelaz Brnjak otvoren je danas za putnički saobraćaj, pošto se u opštini Zubin Potok poboljšalo bezbjednosno stanje, rekao je portparol Kfora Hans Diter Vihter.

"Kao što smo najavili otvorili smo prelaz Brnjak za civilni putnički saobraćaj“, precizirao je on. Prema njegovim riječima propuštaju se putnička vozila i autobusi, dok je prelaz i dalje zatvoren za teretni saobraćaj.

Vihter je ukazao da pripadnici Kfora vrše provjeru identiteta putnika, kao i vozila, kako bi provjerili da se u njima ne švercuje oružje.

"Prelazi Jarinje i Brnjak su bili zatvoreni zbog bezbjednonih razloga. Pošto se poboljšalo bezbednosno stanje u Zubinom potoku, bilo je moguće ponovo otvoriti prelaz Brnjak“, naglasio je on.