Američka ambasadorka u Srbiji Mary Warlick izjavila je da su vlasti u Prištini samostalno donijele odluku o slanju policijskih snaga ROSU na sjever Kosova.

Ona je u intervjuu za srbijanski Pres rekla da potez Prištine nije bio u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i SAD.

"Ta odluka je donijeta isključivo od strane Prištine, a SAD izražavaju žaljenje zbog svega što se izdešavalo protekle sedmice na Kosovu", rekla je Mary Warlick.

Mary Warlick je rekla da SAD pozivaju Beograd i Prištinu da "sednu za pregovarački sto i pronađu održivo rješenje koje će omogućiti slobodno kretanje robe i ljudi".

Upitana o ulozi Kfora i Eulexa, ona je rekla obje institucije imaju čvrst mandat na Kosovu i da im je cilj obezbjeđenje mira, stabilnosti i vladavine prava.

Na pitanje o daljem toku pregovora Beograda i Prištine, Warlick je rekla da je i dalje optimista uprkos "teškim trenucima u proteklih nekoliko dana".

"Na duži period u interesu je Srbije da pronadje modus vivendi za uspostavljanje odnosa sa Kosovom. Ne vidim da bilo ko u EU govori da je to pitanje koje treba da se rješi sutra ili za nekoliko mjeseci", rekla je ambasadorka Mary Warlick.