Premijer Kosova Hashim Thaçi poručio je Beogradu da njegova vlada neće da razgovara sa ljudima koji diriguju napade na granične prelaze i dodao da je "Priština spremna za dijalog o dobrom susjedstvu, ali u Briselu sa agendom koju isplanira Evropska unija i podržava Sjedinjene Američke Države, i ni pod kojim okolnostima sa zvaničnicima koji ilegalano borave na Kosovu.

Thaçi je na sastanku vlade u petak zatražio da se sprovedu recipročne trgovinske mjere sa Srbijom i intervenciju specijalne policije 25. jula ocjenio novom epohom za Kosovo.
 
Ilegalna trgovina na sjeveru, kako je rekao, prekinuta je 100 odsto. On se zahvalio KFOR za uspostavljanje kontrole na carinama, izražavajući uvjerenje da će se red uspostaviti na cijeoj teritoriji sjevera.
 
On je ponovo optužio Beograd da diriguje paralelnim strukturama koji krše javni red.
 
Ilegalni boravak 

Povodom boravka srpskih zvaničnika na sjeveru Kosova Borka Stefanovića i Gorana Bogdanovića, Thaçi je poručio da će se oni veoma brzo suočiti za zakonom zbog njihovih aktivnosti i ilegalnog boravka.
 
"Posljednjih dana u Republici Kosovo su ilegalno boravili srpski zvaničnici. Bićemo veoma odlučni da taj njihov boravak tretiramo u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Istovremeno, ni sa kim nećemo pregovarati o graničnim prelazima“, rekao je Thaçi, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
"I dalje će biti dijaloga o dobrom susjedstvu, treba da bude, mi smo spremni, ali u Briselu sa isplaniranom i predviđenom agendom od strane EU, koju podržavaju SAD, i ni pod kojim okolnostima sa zvaničnicima koji na ilegalan način borave na Kosovu", rekao je Thaçi.
 
Pregovori bez mandata

On je skrenuo pažnju i predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu, navodeći da oni pregovaraju sa Srbijom bez ikakvog mandata.
 
"Mandat za pregovore imaju samo kosovske institucije", rekao je Thaçi.

"Niko sa ovim ilegalnim zvaničnicima Srbije, bilo da su oni diplomati ili međunarodni zvaničnici, nemaju pravo da razgovaraju u ime Kosova, za Kosovo ili u vezi sa regulisanjem unutrašnjih pitanja Kosova. Mandat za razgovore sa zvaničnicima susjednih država imaju samo izabrani predstavnici Republike Kosova".