Šef EULEX-a Xavier Bout De Marnhac izjavio je u subotu na konferenciji za novinare sa predsjednikom Vlade Kosova Hashimom Thaçijem da podržava uspostavljanje carinske kontrole na cijeloj teritoriji Kosova, dok je premijer Thaçi istakao da nema povratka nazad nakon započinjanja akcija na sjeveru Kosova.

De Marnhac je rekao i da su napadi na KFOR i EULEX neprihvatljivi i da neće tolerisati nikakav oblik nasilja, kao ni ograničavanje slobode kretanja na Kosovu. On je izrazio uznemirenost zbog situacije na prelazima Jarinje i Brnjak i pozvao građane Kosova da sačuvaju red i mir.

Premijer Kosova Hashim Thaçi je na konferenciji za novinare izjavio da su aktivnosti Vlade Kosova na sjeveru zemlje bile u interesu svih građana jer su imale za cilj da uspostave zakon na cijeloj teritoriji Kosova i dodao da od 25. jula, kada je akcija sprovedena, nema povratka nazad.

 Thaçi je rekao i da su mjere koje je poduzeo bile ustavne, zakonite, legitimne i legalne, kao i da su one prekinule status quo koji je kao taoce držao živote građana i evroatlansku budućnost zemlje.