Evropska misija za vladavinu prava na Kosovu je uvjerena da je odluka Vlade Kosovoa o postavljanju pod svoju kontrolu granične prelaze 1 i 31 koji se nalaze na granici sa Srbijom, ilegalna. Zbog toga je odbila da podrži tu odluku.

Dnevni list Koha Ditore oslanjajući se na svoje pouzdane izvore unutar Vlade Kosova piše da se ova misija pozvala na izvršna ovlašćenja kada je od nje prošle sedmice zatraženo da sprovodi odluku o recipročnim mjerama zbog nepoštovanja carinskih pečata Republike Kosova od strane Carine Srbije.

S druge strane, kada im je saopšteno da će Vlada i bez blagoslova EULEX-a preduzeti potrebne mjere za sprovođenje odluke, došao je odgovor da to nesmije uraditi. Poduzimanje jednog takvog mogućeg akta je kvalifikovano kao "nelegalno".
 
“Prošle sedmice premijer je imao kontakte sa šefom EULEX-a od koga je dobio negativan odgovor o podršci Vladi kako bi preduzeli mjere reciprociteta i na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Premijer mu je jasno stavio do znanja da će oni sami djelovati, ali De Marnhac mu je odgovorio da ne treba ni pomisliti na to", rekao je ovaj izvor.

"De Marnhac je izjavio da Vlada ne može činiti jednostrane korake, jer EULEX može zatražiti izvršenje zakonskih izvršnih odgovornosti. Ovakav stav je iznio uz konsultacije sa Briselom".

Premijer Thaçi je o EULEX-u govorio dan ranije u prvom djelu sjednice Vlade, kada medijima nije bilo dozvoljeno učešće.

“Thaçi je rekao da odluka Vlade je od strane EULEX-a viđena ilegalno i bila je u suprotnosti sa našim stavom", rekao je pod uslovom anonimnosti jedan član vladinog kabineta, učesnik sjednice Vlade.

/Telegrafi/