Premijer Kosova Hashim Thaçi ponovo je danas okupio vladin kabinet kako bi im dao jasnija objašnjenja vezano za situaciju na sjeveru poslije intervencija na graničnim prelazima. Thaçi je insistirao da neće biti povratka, dok je intervenciju okarakterisao kao novu epohu u historiji Kosova.

On je rekao da su ovom intervencijom 100 posto zaustavljene kontrabande u ovom djelu zemlje. Takođe je govorio i o prisustvu visokih srpskih zvaničnika na sjeveru. On je potvrdio da je njihovo prisustvo na Kosovu ilegalno, i potencirao da će se u budućnosti morati suočiti sa zakonom.

“Imamo ilegalna prisustva srpski političkih zvaničnika na Kosovu, stava smo da će se njihovo prisustvo na Kosovu biti tretirano na osnovu Ustava i njhovo prisustvo biće uređeno redom i zakonom. O pitanjima povodom graničnih prelaza neće biti pregovora ni sa kim. Od 25. jula Kosovo je drugačije, otvoreno je novo poglavlje funkcionisanja suvereniteta i niko nema prava da sjedne i razgovara u ime Kosova o unutarnjim pitanjima", rekao je Thaçi.

On se zaustavio i na radnje srpskih bandi pogotovo poslije paljenja prelaza 1, i naglasio da je ovo djelovanje dobro organizovano od strane visokih dužnosnika Srbije.

“Kosova će se obračunati sa ostacima paramilitarnih grupa", ponovio je Thaçi.

Thaçi je objavio da su danas počeli radovi na obnavljanju štete na ovim graničnim prelazima i da će se tu u skorije vrijeme vratiti policija i carinici Kosova.

Šef Vlade Kosova je zatražio od EULEX-a da pomogne institucijama Kosova kako bi uspostavili red i zakon, jer su prema njemu oni i zato pozvani i pomoć je njihova obaveza.
/Indeksonline/